Detonarea primei bombe cu hidrogen

Smile Smile 31 Octombrie (ed.)

Prima bombă cu hidrogen a fost detonată la 1 noiembrie 1952, în Atolul Enewetak din Oceanul Pacific. Bomba, numită „Mike”, a fost detonată de către Statele Unite ca parte a Operațiunii Ivy Mike.

Bomba a avut o putere de explozie de 10,4 megatone de TNT, de aproximativ 700 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima. Explozia a creat o ciupercă atomică de peste 30 de kilometri înălțime și a provocat un incendiu nuclear care a durat câteva zile.

Detonarea bombei cu hidrogen a marcat un punct de cotitură în cursa pentru arme nucleare. A fost prima bombă cu o putere de explozie de peste un megaton și a demonstrat că armele nucleare termonucleare erau acum posibile.

Detonarea bombei cu hidrogen a fost un eveniment controversat. Mulți oameni au fost îngrijorați de potențialul de distrugere a acestei noi arme și au cerut un control mai strict al armelor nucleare.

În ciuda controverselor, detonarea bombei cu hidrogen a avut un impact major asupra lumii. A dus la o cursă de armament nuclear între Statele Unite și Uniunea Sovietică și a contribuit la tensiunile care au dus la Războiul Rece.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica