Fairphone 5 este puțin mai reparabil și mult mai modern

Alex Alex 30 August 2023 (ed.)

Fairphone 5 este cel mai recent telefon produs și reparabil în mod durabil de la compania olandeză de smartphone-uri Fairphone.

La fel ca dispozitivele sale anterioare, Fairphone 5 este fabricat din materiale din surse etice de către lucrătorii cărora li se acordă un bonus de trai și este conceput pentru a fi ușor de reparat cu o perioadă lungă de asistență software. Dar modelul din acest an este proiectat mult mai mult ca un smartphone modern de gamă medie, cu un afișaj OLED, încărcare rapidă de 30 W și camere duble de 50 de megapixeli în spate.

Fairphone preia precomenzi pentru Fairphone 5 începând de astăzi, iar smartphone-ul va fi livrat pe 14 septembrie în Europa. Prețurile încep de la 699 EUR în zona euro sau 619 GBP în Marea Britanie. Asta se traduce la aproximativ 758 USD, deși Fairphone nu are planuri pentru o lansare în SUA pentru Fairphone 5 în acest moment. ( Fairphone 4 a lansat în cele din urmă în Statele Unite la începutul acestui an, deși a făcut acest lucru printr-un parteneriat cu Murena .)

Fairphone 5 from the front and back.

Primești de data aceasta un ecran OLED, o premieră pentru Fairphone.

Imagine: Fairphone

În ceea ce privește specificațiile, Fairphone 5 este primul Fairphone livrat cu un afișaj OLED. Are o dimensiune de 6,46 inci, cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz și o rezoluție de 1224 x 2770. În spate, veți găsi o pereche de camere de 50 de megapixeli - una principală și una ultra-largă - și camera selfie cuprinsă într-un perforator. decupajul este, de asemenea, de 50 de megapixeli în rezoluție. Dacă asta sună normal sau chiar puțin pietonal, atunci acesta este un fel de idee - Fairphone nu a fost niciodată o companie aflată la vârful specificațiilor smartphone-ului.

În schimb, Fairphone își propune să concureze în domeniul durabilității. Un aspect al acestui lucru este cât de ușor este de reparat Fairphone 5, cu scopul de a-l menține utilizabil mai mult timp și, prin urmare, de a nu ajunge la depozitul de gunoi. Fairphone a crescut numărul de module de reparații din acest telefon la 10, deoarece acum vă permite să înlocuiți camerele din spate individual sau să înlocuiți modulul care conține sloturile SIM și SD. Desigur, bateria este încă înlocuibilă de utilizator, dar este și mai mare de data aceasta, la 4.200 mAh, acceptă o încărcare mai rapidă de 30 W și este evaluată pentru a supraviețui 1.000 de cicluri de încărcare.

Celălalt aspect important al longevității unui smartphone este suportul software. Fairphone promite să actualizeze Fairphone 5 cu cel puțin cinci actualizări majore de Android dincolo de Android 12 cu care este livrat, precum și opt ani de corecții de securitate. Acest lucru ar trebui să mențină telefonul utilizabil din perspectivă software până în 2031, deși comunicatul de presă al Fairphone spune că vizează 2033 ca un obiectiv extins. Pentru referință, compania a lansat ultima actualizare a software-ului pentru Fairphone 2 2015 la începutul acestui an, punând la capăt șapte ani de suport software, învingând cu ușurință concurenții Android precum Samsung și Google (care ambele oferă în prezent până la cinci ani de actualizări de securitate ) . Fairphone 5 este livrat și cu o garanție de cinci ani.

Durata suportului software promis pentru Fairphone 5 se datorează cel puțin parțial utilizării de către Fairphone a unui chipset de la Qualcomm, QCM6490, care este aproximativ echivalent în specificații cu gama medie Snapdragon 778G. I se alătură 8 GB de RAM și 256 GB de stocare internă, extensibile cu până la 2 TB prin microSD.

Transparent fairphone 5 held next to blue fairphone 5.

Excelentul Fairphone 5 transparent alaturi de modelul albastru obiectiv mai putin bun.

Imagine: Fairphone

O preocupare frecvent citată cu telefoanele reparabile este că acestea nu sunt capabile să ofere același tip de impermeabilizare ca și alte telefoane moderne, a căror construcție asistată cu lipici este excelentă pentru evaluările IP în detrimentul reparabilității. Vestea bună este că Fairphone 5 are un rating IP55 pentru rezistență la praf și apă, ceea ce reprezintă o ușoară îmbunătățire față de ratingul IP54 al Fairphone 4. Vestea proastă este că, în ciuda acestei îmbunătățiri, telefonul încă nu este protejat împotriva scufundare completă. În mod eficient, obțineți protecție împotriva jeturilor de apă mai puternice, ceea ce este mai bun, dar încă nu perfect.

La fel ca Fairphone 4, nu există încă o dată nicio mufă pentru căști aici, iar receptorul este disponibil în trei culori; negru, albastru și (opțiunea corectă) transparent. 

Transparent Fairphone 5 held up to camera.

Spatele transparent arată bateria care poate fi înlocuită de utilizator.

Imagine: Fairphone

În cele din urmă, pe lângă faptul că este conceput pentru a supraviețui cât mai mult posibil, Fairphone a încercat să producă Fairphone 5 într-un mod etic. Enumeră peste o duzină de materiale pe care s-a încercat să le aprovizioneze în mod durabil și spune că 70% dintre aceste materiale sunt fie reciclate, fie extrase etic. Așadar, există aluminiu, staniu, nichel, zinc, cupru, magneziu, indiu și materiale plastice reciclate, iar Fairphone a colaborat cu Alianța pentru Mineritul Responsabil, Alianța Fair Cobalt și Inițiativa pentru Asigurarea Mineritului Responsabil în încercarea de a îmbunătăți exploatarea minieră. din alte materiale precum wolfram și litiu. Cei 2.000 de persoane care asamblează telefonul și componente precum bateria, PCB-ul și motorul cu vibrații se plătește un bonus de trai.

De când am trecut în revistă Fairphones, concluzia mea a fost că sunt telefoane bune de nivel de intrare, la prețuri asemănătoare telefoanelor medii mai scumpe. Dar, pe măsură ce smartphone-urile au început să se schimbe din ce în ce mai puțin cu fiecare an care trece, există din ce în ce mai puține beneficii de a fi în avangarda tehnologiei. Cu aspectul și specificațiile sale mai moderne, asta ar putea face din Fairphone 5 o perspectivă mult mai atrăgătoare. Rămâneți pe fază pentru recenzia noastră completă, care va veni în curând.

Sursa: [theverge.com](https://www.theverge.com/2023/8/30/23843287/fairphone-5-price-release-date-specs-features-repairable-smartphone

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica