Big Diomede și Little Diomede: Insulele Timpului

Smile Smile 17 August (ed.)

Pe harta lumii, există numeroase curiozități geografice care încântă și intrigă. Una dintre cele mai fascinante perechi de insule din lume se află în Strâmtoarea Bering: Big Diomede și Little Diomede, adesea denumite și "Insula Mâine" și "Insula Ieri", respectiv.

O privire geografică

Insulele Diomede se află la aproximativ trei mile distanță una de cealaltă. În ciuda proximității lor fizice, cele două insule sunt separate de Linia Internațională a Datei, o linie imaginară care delimitează schimbarea zilelor calendaristice. Big Diomede, cea mai mare dintre cele două, aparține Rusiei și este situată "în viitor" cu aproape 21 de ore față de micuța sa vecină, Little Diomede, care aparține Statelor Unite ale Americii.

Istorie și politică

În timpul Războiului Rece, aceste insule au devenit un simbol al diviziunii dintre Est și Vest. Linia care separă cele două insule a fost adesea numită "Zidul de Gheață", referindu-se la tensiunile dintre SUA și URSS. Big Diomede a fost folosită ca bază militară de către sovietici, iar orice tentativă de a traversa între cele două insule era strict interzisă.

Podul de gheață și "călătoria în timp"

Pe parcursul iernii, temperaturile scăzute formează un pod de gheață între cele două insule, creând o conexiune fizică între Rusia și SUA. Deși este tentant și fascinant să poți "călători în timp" trecând dintr-o insulă în alta, traversarea este ilegală fără permisiunea corespunzătoare, datorită considerentelor legate de securitate și a regulilor de imigrare.

Cultura și modul de viață

Little Diomede este locuită, având o comunitate mică de pescari și vânători. Viața aici este simplă și adesea guvernată de condițiile meteo extreme. Big Diomede, deși a fost locuită în trecut, este acum nelocuită și servește mai mult scopurilor militare și de cercetare.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica