Marea Aral, din cel mai mare lac acum doar pustiu

Publicul Publicul 17 August (ed.)

Marea Aral a fost odată al patrulea cel mai mare lac din lume, situat între Kazakhstan și Uzbekistan în Asia Centrală

Photo: earthdata.nasa.gov

Cauzele Declinului Mării Aral

În anii 1960, guvernul sovietic a început să redirecționeze apele râurilor Amu Darya și Syr Darya, care alimentau Marea Aral, pentru a iriga terenurile agricole, în special pentru cultivarea bumbacului. Aceasta a dus la o scădere drastică a nivelului apei din lac, provocând evaporarea a unei mari părți din Marea Aral.

Consecințele

Pe măsură ce Marea Aral s-a micșorat, a apărut o salinizare accentuată, ceea ce a dus la moartea majorității speciilor de pești și a făcut pescuitul imposibil. De asemenea, a fost afectată și sănătatea populației locale, deoarece furtunile de praf ce conțineau reziduuri de pesticide și săruri au afectat culturile și au provocat probleme de sănătate.

De-a lungul timpului, Marea Aral s-a divizat în mai multe lacuri mai mici, dintre care unele au dispărut complet. Până în anii 2010, suprafața sa a fost doar o fracțiune din dimensiunea inițială.

Eforturi de Restaurare

În 2005, cu sprijinul Băncii Mondiale, a fost construit un dig în partea de nord a Mării Aral din Kazakhstan, ceea ce a dus la o creștere a nivelului apei în acea zonă și la o revenire parțială a ecosistemului. Cu toate acestea, partea sudică, situată în Uzbekistan, a continuat să se zbată și să se micșoreze.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica