China începe să pună în funcțiune prima baterie gravitațională comercială din lume

Smile Smile 6 August

Energy Vault a finalizat construcția primului sistem comercial de stocare a energiei gravitaționale din lume. Mai simplu spus, primul acumulator gravitațional comercial din lume și, pentru a fi mai precis, acesta este primul stocare comercial cu hidrogravitație fără pompă.

Instalația a fost construită în China prin eforturile comune ale Energy Vault, Atlas Renewable și China Tianying. Companiile au trecut acum la procesul de punere în funcțiune.

În ciuda numelui poate prea „științific” sau chiar fantastic, principiul de funcționare al unei baterii gravitaționale este mult mai simplu decât cel al aceleiași baterii litiu-ion familiare. Practic, este doar un sistem de macarale care ridică și coboară blocuri de beton.

Designul include multe palanuri care ridică blocuri compozite de 30 de tone folosind un motor electric. Blocurile ridicate sunt stivuite unul peste altul, ceea ce creează energie potențială. În momentul în care consumatorul are nevoie de energie, blocurile cad sub influența gravitației, iar energia eliberată în acest proces este colectată și trimisă acolo unde este necesară.

Centrala este capabilă să stocheze până la 100 MWh de energie și să livreze 25 MW de putere. Este construit lângă parcul eolian și este conceput pentru a-l echilibra. Creatorii instalației vorbesc de o eficiență (în ambele sensuri, adică RTE) de 75%, dar cifra poate fi mărită la 80%.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica