Alternative românești la Reddit

Publicul Publicul 2 Iulie (ed.)

Salut, după cum spune și titlul, m-am gândit să profit de actuala criză a Reddit-ului ca să fac o listă non-exhaustivă de alternative românești la acesta, pe care le-am găsit în ultimul an. Evident, fiecare e liber să adauge ce vrea în comentarii și dacă platformele respective au conținut ok, atunci cool. Sau, dimpotrivă, dacă ceva nu vă place la astea, iar mișto, să știm să le evităm. Also, sunt conștient că sunt multe persoane care sunt ok cu Reddit așa cum este acum, deci dacă e cazul și la tine, cel care citești asta, atunci super, bravo și felicitări. În sfârșit, dacă adminii nu sunt ok ca lista asta să existe, pot să șterg postarea :D

O să împart alternativele în 2 tipuri: centralizate și descentralizate

Cele centralizate funcționează cam cum funcționează Reddit-ul, nimic special. Pot fi un înlocuitor 1-la-1 pentru Reddit dacă cineva creează comunitățile de aici pe acolo.

Cele descentralizate funcționează așa: ai niște dârlăi care fac o platformă, un software. Alți Dorei, fiecare cu câte un server separat, își instalează platforma respectivă (un software practic) pe serverul lor. Tu, Gigel care vrei să contribui cu conținut sau să lurkerești, alegi să îți faci cont pe unul (sau mai multe) din serverele lor. De obicei aceste platforme au la bază un protocol numit ActivityPub (care stă și la baza Mastodon, dacă ați auzit de el recent, precum și la baza altor platforme). Acesta permite ca Gigel1 de pe serverul_dorel_A să dea upvote, să comenteze sau să interacționeze în orice fel cu Gigel2 de pe serverul_dorel_B. Evident, dacă unul din acei Dorei nu se înțelege cu alt Dorel, poate să blocheze orice comunicație între serverele lor. Și aia e. Chestia asta se mai numește și defederare. Totodată, dacă aveți cont pe o platformă non-Lemmy cu ActivityPub (gen Mastodon), puteți comenta sau posta orice pe comunitățile respective fără nicio problemă (știu, pare next-gen).

Așadar:

Alternative descentralizate

 • Lemmy - Da, pun pariu că v-ați așteptat la asta la cât se discută despre el. Pentru cine nu știe, Lemmy e o platformă care a început să fie discutată și promovată destul de mult, mai ales pe r/RedditAlternatives. Seamănă foarte mult cu Reddit, iar serverul principal, lemmy.ml, a cunoscut o explozie lately (deși mai sunt și alte servere precum beehaw.org care au crăpat în repetate rânduri până adminul a crescut capacitatea serverului). Există și o comunitate c/Romania pe serverul principal, însă există și un server creat acum câteva luni, pe fediverse.ro (unde cam bate vântul tho, dar sper să se schimbe situația în curând). În plus există multe alte servere, care apar pe zi ce trece listate pe website-ul lor, dar și într-o listă neoficială pe care am găsit-o chiar astăzi.

 • De ce e cam problematic: Dezvoltatorii Lemmy sunt comuniști hardcore. D-ăia ca persoanele care plâng după Ceaușescu de exemplu, sau care sunt fani înrăiți ai lui Noam Chomski și a altor oameni de stânga care nu văd alt imperialism pe lumea asta decât cel al SUA. Pe lemmy.ml, adminii (care sunt aceiași ca și dezvoltatorii Lemmy) nu fac nimic ca să baneze propaganda pro-China sau pro-Rusia (pe comunități gen c/worldnews sau c/europe, chiar pe c/ukraine), însă riști să te baneze pentru rasism anti-rus sau anti-China (da, există așa ceva, lmao). Vedeți în modlog (o altă caracteristică a Lemmy e că au un modlog public în care vedeți cine a banat pe cine și din ce motiv, sau alte chestii administrative). Also, se neagă existența Holodomorului sau se denaturează represaliile din Piața Tien An Men din China, din 1989. Chit că atunci când te contrazic, unii useri au tendința să folosească argumente și, mai ales, limbaj de copii de 5 ani, și să o facă destul de agresiv (am pățit). Nu mai zic că adminii de pe lemmy.ml, erau admini și pe lemmygrad.ml (din ce îmi aduc aminte, acum văd că nu mai sunt), plus că nu au blocat serverul respectiv, deși blochează servere de extremă dreapta. Also, un thread pe Mastodon în care se explică mai bine ce e în neregulă cu Lemmy în sine din punctul ăsta de vedere. Nu sunt părtinitori însă la discuțiile non-politice.

 • Kbin - Ca și Lemmy, Kbin e o platformă federată, însă cam în beta, ceea ce înseamnă că nu are toate feature-urile la ea. Seamănă mult mai mult cu Reddit-ul din ce văd, are tot felul de informații interesante în sidebar (gen cine comentează cel mai mult într-un anumit thread, thread-uri/comentarii sugerate etc.), precum și posibilitatea de login cu Google și Facebook (nu am văzut nicio altă platformă descentralizată să aibă așa ceva până acum). E și pentru bulletin boards, și pentru microblogging, ceea ce îl face mult mai ușor de federat cu alte platforme bazate pe ActivityPub imo. Nu are aplicații încă (Lemmy da), iar servere nu prea sunt. Însă dezvoltatorii au spus clar că nu le împărtășesc opiniile politice ale dev-ilor Lemmy, deci dacă vreți o platformă mai bună și fără comunism pe ea, ați găsit o casă perfectă. Nu văd să fie vreo comunitate românească încă, dar pot crea eu dacă vreți :D Plus că se federează cu lemmy.ml și cred că se vede și ce se pune pe fediverse.ro. Încă un lucru de ținut minte e că deși nu sunt de acord cu comunismul, nu permit nici rasism, bigotism etc. pe serverul lor flagship (kbin.social). Deci din punct de vedere politic e numai bine.

 • Dezavantaje: Așa cum am zis, se federează cu lemmy.ml, că e practic cel mai mare server momentan. Plus că Lemmy e cea mai mare alternativă descentralizată la Reddit în momentul de față. Tot așa cum am zis, platforma e încă în beta, deci nu vedeți prea multe comunități pe acolo, nici prea multe servere. Există însă mai multe tipuri de grupuri care pot fi urmărite, prin ActivityPub: grupuri guppe, grupuri chirp.social, forumuri (da, ăsta e termenul pe care îl folosesc momentan) de pe Friendica (o altă platformă de pe ActivityPub, dar mai similară cu Facebook - da, e ca și cum ai urmări grupuri de Facebook de pe Reddit) etc.

 • Lotide - E tot o platformă bazată pe ActivityPub, însă mult mai minimalistă. Pare mult mai stabilă decât kbin - și mai veche un pic. Însă tot nu prea sunt așa multe comunități.

 • Dezavantaje: minimalismul ei e și un avantaj și un dezavantaj. De exemplu puteți vedea narwhal.city. Exact, e mai mult text, lol. To each his/her own. Asta, plus comunitățile puține efectiv pe platformă. Deși se aplică aceeași regulă ca și la Kbin, fiind federată, deci nu e un dezavantaj prea mare ăsta.

 • Afară - la sugestia lui u/qFlodz - Nu am știut unde să o încadrez, dar pare o alternativă destul de promising. E o alternativă destul de veche, poate chiar cea mai veche din listă - chiar din istoria întregii umanități. Pe Afară găsești tot felul de oameni, fie ei având și cont pe Reddit sau oricare dintre celelalte alternative menționate (știu, revoluționar, nu?). Un feature principal este faptul că simți că trăiești - chestie pe care nicio altă platformă de genul nu o mai are. Poți să te plimbi ca în realitate, poți atinge iarba ca în realitate, să auzi ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor, e un mediu natural pentru un homo sapiens sapiens ca noi. Afară e peste tot. Trebuie numai să ieși pe ușa casei/blocului și deja iei parte la cea mai mare platformă de socializare cunoscută umanității. Nu mai spun că pe Afară găsești cel mai mare număr de români prezent pe vreo platformă de socializare. E disponibilă chiar și dacă pică internetul, moare Bill Gates sau începe armaghedonul nuclear. Nu în ultimul rând, platforma Afară poate fi găsită și aici, pe Reddit, pe r/outside.

 • Dezavantaje: Pe Afară nu ai meme, maxim un unchi care îți spune aceleași bancuri pe care le știa de când a făcut armata. Chiar și fiind pe Afară trebuie să accesezi celelalte platforme din listă ca să le vezi - sau dacă se găsește un afărean bun samaritan să ți le arate. Nu mai spun că pe o astfel de platformă întâlnești, inevitabil, oameni - și asta poate fi un dezavantaj pentru cine nu vrea să facă asta. Din punct de vedere politic, însă, Afară e destul de variat.

Alternative centralizate

 • Vuiet - Am aflat de el tot acum câteva luni, pe Beehaw. Are o interfață interesantă, deși pare și un pic mai complicată, la fel cum e și cea a kbin. Pare făcut de niște basarabeni luându-mă după conținutul de acolo, precum și după butoanele de share din lateral pe Vkontakte, Odnoklassniki sau Telegram - platforme mai populare în spațiul ex-sovietic. Nu știu ce viziuni politice au oamenii din spatele lor, dacă asta e important, însă pare promising.

 • Dezavantaje/De ce e cam problematic: nu știu, voi să-mi spuneți.

 • TPU (sau Toți Pentru Unu) - la sugestia lui u/ Ok_Interview_4069 și a altor câțiva utilizatori - Probabil ați auzit de el deja, ați mai văzut prin partea românească a internetului tot felul de postări care mai de care (Există aparent chiar o pagină de Facebook care punea conținut de pe acolo, lol). Ideea site-ului e să pui întrebări. Sunt acceptate numai întrebări din ce observ, însă poți pune și link-uri către știri, cu titluri de genul „Ce părere aveți despre asta?”. Comunitățile sunt doar niște categorii, care pot fi create numai de către admin, însă există destul de multe din ce observ. Te poți loga cu adresa de mail și parola, sau poți folosi contul de Facebook. Există și un magazin de premii în care poți folosi punctele obținute în urma activității pentru a cumpăra diverse produse.

 • Dezavantaje: Site-ul pare să aibă o interfață un pic cam încărcată și cam de prin 2016. Sunt tot felul de widget-uri laterale care imo sunt unrelated și îți distrag atenția de la conținut. Pe lângă asta, formatul de tip Q&A l-ar plasa mai degrabă într-o categorie similară cu cea a Quora - nu este un loc făcut în principal pentru a dezbate idei, știri și opinii așa cum o poți face pe Reddit. Nu există un sistem de votare prin care comunitatea să poată evalua relevanța subiectelor dezbătute. Dacă cineva e ok cu formatul acesta, atunci super. Altfel nu e chiar o experiență similară cu cea a Reddit din punctul ăsta de vedere. Totodată, media de vârstă e și ea destul de... joasă (și întrebările sunt multe pe măsura lor). Din nou, moși ca mine care trec deja în al treilea deceniu pot considera că nu se regăsesc acolo.

Sursa: reddit.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica