O nouă imagine de la telescopul spațial James Webb dezvăluie uimitor Saturn și inelele sale

Anonim Anonim 1 Iulie (ed.)

30 iunie 2023, Mountain View, CA – Pregătește-te să fii uimit de cea mai recentă imagine a telescopului spațial James Webb (JWST). Inelele iconice ale lui Saturn par să strălucească ciudat în această imagine incredibilă în infraroșu, care dezvăluie și caracteristici neașteptate în atmosfera lui Saturn.

Această imagine servește drept context pentru un program de observare care va testa capacitatea telescopului de a detecta lunile slabe din jurul planetei și inelele sale strălucitoare. Orice lună nou descoperită ar putea ajuta oamenii de știință să creeze o imagine mai completă a sistemului actual al lui Saturn, precum și a trecutului său.

Gazul metan absoarbe aproape toată lumina soarelui care intră în atmosferă la lungimea de undă infraroșu specifică acestei imagini (3,23 microni). Drept urmare, modelele în dungi familiare ale lui Saturn nu sunt vizibile, deoarece atmosfera superioară bogată în metan ne blochează vederea asupra norilor primari. În schimb, discul lui Saturn pare întunecat și vedem caracteristici asociate cu aerosolii stratosferici de mare altitudine, inclusiv structuri mari, întunecate și difuze din emisfera nordică a lui Saturn, care nu se aliniază cu liniile de latitudine ale planetei. Interesant, cercetătorii au observat anterior caracteristici similare cu undă în observațiile timpurii JWST NIRCam ale lui Jupiter.

Spre deosebire de atmosferă, inelele lui Saturn sunt lipsite de metan, așa că la această lungime de undă în infraroșu, ele nu sunt mai întunecate decât de obicei și astfel eclipsează cu ușurință planeta întunecată. Această nouă imagine a lui Saturn dezvăluie, de asemenea, detalii complicate în cadrul sistemului inelar, prezentând câteva dintre lunile planetei precum Dione, Enceladus și Tethys.

Imagine a lui Saturn și a unora dintre lunile sale, capturată de instrumentul NIRCam al telescopului spațial James Webb pe 25 iunie 2023. În această imagine monocromă, filtrul NIRCam F323N (3,23 microni) a fost cartografiat color cu o nuanță portocalie.

Sursa: seti.org

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica