UE: Smartphone-urile trebuie să aibă baterii înlocuibile de utilizator până în 2027 Traducere

Alex Alex 26 Iunie (ed.)

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să inaugureze o nouă eră a smartphone-urilor cu baterii pe care consumatorii le pot înlocui cu ușurință.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European a aprobat noi reguli care acoperă proiectarea, producția și reciclarea tuturor bateriilor reîncărcabile vândute în UE.

Noile reguli stipulează că toate vehiculele electrice, mijloacele de transport ușoare (de exemplu scutere electrice) și bateriile industriale reîncărcabile (peste 2 kWh) vor trebui să aibă o declarație obligatorie de amprentă de carbon, etichetă și pașaport digital.

Pentru „bateriile portabile” utilizate în dispozitive precum smartphone-uri , tablete și camere foto , consumatorii trebuie să poată „înlătura și înlocui cu ușurință”. Acest lucru va necesita o regândire drastică a designului de către producători, deoarece majoritatea producătorilor de telefoane și tablete etanșează acum bateria și necesită instrumente și cunoștințe specializate pentru a le accesa și înlocui în siguranță.

Apple a fost deja forțat de Uniunea Europeană să treacă de la un port Lightning la un port USB-C pe iPhone, iPhone 15 fiind așteptat să fie primul care va face schimbarea. Acum se pare că Apple va trebui să descopere cum să permită accesul la baterie în viitoarele iPhone-uri, la fel ca orice alt producător de smartphone-uri.

Noile reguli prevăd, de asemenea, obiective stricte pentru colectarea deșeurilor și recuperarea materialelor din bateriile vechi. Procentele pentru fiecare creștere la intervale stabilite între acum și 2031, moment în care trebuie realizată colectarea deșeurilor de 61% și 95% din materiale trebuie recuperate din bateriile portabile vechi. De asemenea, vor fi necesare niveluri minime de conținut reciclat folosit în bateriile noi, dar la numai „opt ani de la intrarea în vigoare a regulamentului”.

Membrii Parlamentului European au aprobat cu o majoritate covârșitoare noile reguli, cu 587 de voturi pentru, doar nouă împotrivă și 20 de abțineri. În ceea ce privește următorii pași, Consiliul European „va trebui să aprobe în mod oficial textul înainte de publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE la scurt timp după și intrarea sa în vigoare”. Potrivit Android Authority , legea intră în vigoare la începutul anului 2027, dar UE ar putea să o amâne dacă producătorii demonstrează că au nevoie de mai mult timp pentru a se conforma.

Sursa: pcmag.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica