Insula din Grecia aflată sub amenințarea unei erupții vulcanice devastatoare

Publicul Publicul 15 Mai 2023 (ed.)
Insula din Grecia aflată sub amenințarea unei erupții vulcanice devastatoare

Oamenii de știință avertizează că o erupție a vulcanului Kolumbo ar putea provoca mari pagube, potrivit CNN. În Mexic s-a trezit unul dintre cei mai periculoși vulcani Santorini face parte din Arcul vulcanic elen, unul dintre cele mai importante cîmpuri vulcanice din Europa, care a cunoscut peste 100 de erupții în ultimii 400.000 de ani.

Cel mai activ vulcan subacvatic și potențial periculos din estul Mediteranei, Kolumbo, se află la opt kilometri nord-est de Santorini și face parte din același sistem vulcanic. Oamenii de știință știu că explozia Kolumbo ar putea provoca mari pagube. Insula este faimoasă pentru uluitoarea sa calderă în formă de semilună, din care jumătate este scufundată – ceea ce o face singura calderă scufundată din lume.

Aceasta a fost creată de una dintre cele mai mari erupții cunoscute în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. Scufundat în Marea Egee, Kolumbo este liniștit de aproape 400 de ani, însă nu este un vulcan adormit. Ultima dată cînd a erupt, în 1650, a ucis 70 de persoane și a declanșat un tsunami de peste 12 metri.

Sursa: noi.md
Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica