O echipă de fizicieni dezvoltă aerogel transparent din lemn care izolează mai bine ferestrele cu geam dublu Traducere

Alex Alex 17 Martie 2023 (ed.)

O echipă de fizicieni și oameni de știință a materialelor de la Universitatea din Colorado a dezvoltat o modalitate de a izola mai bine sticla cu geam dublu folosit pentru ferestre prin adăugarea unui aerogel transparent.

În lucrarea lor publicată în revista Nature Energy, grupul descrie modul în care este fabricat aerogelul și cât de mult se poate aștepta o creștere a eficienței energetice de la ferestrele care utilizează materialul. Nature Energy a publicat, de asemenea, un Research Briefing în aceeași ediție a revistei, care subliniază munca depusă de echipă.

Deoarece majoritatea proprietarilor de case preferă să aibă ferestre care să le permită să vadă afară, pierderile de căldură sunt inevitabile. În ultimele câteva decenii, pierderile de căldură de la ferestre au fost îmbunătățite prin adăugarea unui al doilea geam de sticlă - cele două geamuri sunt de obicei separate printr-un spațiu de aer izolator. Totuși, astfel de ferestre nu oferă aproape același grad de izolare ca pereții termoizolați. În această nouă abordare, echipa din Colorado a venit cu o modalitate de a îmbunătăți proprietățile de izolare ale sticlei cu geam dublu.

Pentru a face aerogelul (un gel cu buzunare de aer în el), echipa de cercetare a înmuiat nanofibre de celuloză extrase din lemn în apă. Apoi, nanofibrele de lemn au fost îndepărtate și apoi au fost scufundate într-o soluție de etanol. Odată saturate, nanofibrele au fost încălzite într-un cuptor presurizat - acest lucru a forțat buzunarele de etanol să fie înlocuite cu aer. Apoi, nanofibrele, care erau transparente, au fost acoperite cu un material hidrofug pentru a preveni condensul atunci când sunt situate între panourile de sticlă.

Produsul finit a umplut spațiul dintre geamurile de sticlă. Cercetătorii observă că, pe lângă faptul că oferă mai multă izolație, noua abordare permite creșterea distanței dintre geamuri, adăugând și mai multă izolație. Testele au arătat că un spațiu de 2,5 centimetri a furnizat același grad de izolare ca un perete izolat.

Echipa de cercetare subliniază, de asemenea, că testele au arătat că aerogelul are o transmisie a luminii în intervalul vizibil de 97%-99%, despre care ei notează că este mai bună decât sticla. De asemenea, a avut un factor de ceață mai mic de 1%.

Sursa: techxplore.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica