Ce este fata Morgana ?

Publicul Publicul 12 Martie 2023

Fata Morgana este o iluzie optică care apare deasupra unei suprafețe de apă, ca de exemplu mare, lac sau râu, și care se prezintă ca o imagine distorsionată și ondulată a obiectelor de pe malul opus.

Această iluzie optică apare atunci când temperatura aerului deasupra suprafeței apei este mai caldă decât temperatura apei în sine, ceea ce determină refracția razelor de lumină care trec prin diferite straturi de aer cu densități diferite.

Fata Morgana poartă numele Morgen le Fay, o vrăjitoare din legenda arthuriană, deoarece iluzia a fost asociată cu supranaturalul și cu apariția unor nave fantomă sau a altor creaturi supranaturale în trecut. Întrucât iluzia poate fi foarte realistă și poate fi confundată cu obiecte reale de pe malul opus, a fost folosită în trecut de marinari pentru a naviga și pentru a identifica locații geografice.

În literatura și cultura populară, termenul "Fata Morgana" este adesea folosit pentru a descrie o iluzie sau o apariție ireală, care poate părea reală la prima vedere, dar care se dovedește a fi falsă sau iluzorie la o examinare mai atentă.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica