Curiozitati despre cel mai inalt munte din lume

Alex Alex 4 Martie 2023 (ed.)

Cel mai mare munte din lume este Muntele Everest, situat în lanțul muntos Himalaya din Asia. Aici sunt câteva curiozități interesante despre acest munte:

Altitudinea: Vârful Everest atinge o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce îl face cel mai înalt punct de pe Pământ.

Denumirea: Muntele Everest a fost numit după geograful britanic Sir George Everest, care a măsurat pentru prima oară în mod precis înălțimea munților din Himalaya în secolul al XIX-lea.

Populația locală: Locuitorii din regiunea Himalaya numesc Muntele Everest "Chomolungma" în limba tibetană și "Sagarmatha" în nepaleză. Aceste nume înseamnă "Mama Universului" și, respectiv, "Capătul Cerului".

Înălțimea continuă să crească: Everestul crește cu aproximativ 4 mm în fiecare an datorită mișcării plăcilor tectonice.

Vânturile puternice: Pe vârful Everestului, vânturile pot atinge viteze de peste 200 de mile pe oră, ceea ce face că temperaturile să fie extrem de scăzute.

Expediții: Everestul este un obiectiv popular pentru alpiniști și au fost organizate numeroase expediii de-a lungul anilor pentru a încerca să escaladeze muntele. Primul om care a reușit să ajungă pe vârful Everest a fost sir Edmund Hillary, un alpinist din Noua Zeelandă, și șerpașul Tenzing Norgay, în anul 1953.

Poluare: Turismul și alpinismul au dus la o creștere semnificativă a poluării la Everest. În ultimii ani, au fost eforturi pentru a reduce impactul turismului asupra mediului înconjurător.

Acestea sunt doar câteva dintre curiozitățile despre cel mai mare munte din lume, care a atras de-a lungul anilor atenția și fascinația oamenilor din întreaga lume.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica