De ce zboară avioanele la altitudini atât de mari?

Alex Alex 26 Februarie 2023 (ed.)

Avioanele zboară în croazieră între 7.000 și 12.000 de metri altitudine, deoarece la această înălțime, aerul este mult mai puțin dens și opune mai puțină rezistență avionului.

Motivul principal este acela de a consuma mai puțin combustibil:

În plus, aerul fiind mai rar acolo sus, motoarele înghită mai puțin aer și, prin urmare, folosesc mai puțin combustibil, în timp ce trebuie să meargă mai repede pentru a compensa această lipsă de aer.

Astfel, avionul poate atinge viteze mari în timp ce consumă mai puțin combustibil și, prin urmare, poate zbura mai mult, mai repede și merge mai departe.

Dar există și alte avantaje de a zbura atât de sus:

Pentru a se ridica deasupra reliefurilor:

Este mai ușor să zbori peste un munte decât în ​​jurul lui (deși unii munți trebuie să fie, cum ar fi Muntele Everest)

Pentru a se ridica deasupra norilor și a vremii:

Vremea rea este unul dintre cei mai mari dușmani ai aviației, cel mai bun mod de a o depăși este să zbori deasupra norilor.

Din motive de securitate:

În aviație, viteza este viață, iar altitudinea este același lucru cu viteza (ca să fie foarte scurtă, pentru că dacă ați auzit vreodată de energia potențială gravitațională, știți deja acest concept).

Zborul mai sus vă permite să aveți „apă sub chilă” în cazul unei probleme. Un avion de linie are un raport de alunecare bun (înțelegeți: planează foarte bine), în cazul unei probleme cu motorul la această altitudine, poate plana aproximativ 150 km pentru a găsi pământ sau aterizare (și mai mult dacă vânturile sunt favorabile).

Pentru a face mai puțin zgomot:

Un avion de linie este foarte zgomotos, oamenii care locuiesc la capătul unei piste îți pot spune asta. Un avion aflat la 8.000 m deasupra capului tău poate fi auzit dacă asculți cu atenție, dar zgomotul său este de obicei înecat de sunetele din jurul tău.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica