Facebook și Instagram nu va mai fi gratuit pentru unii utilizatori

Alex Alex 21 Februarie (ed.)

Facebook, rețeaua de socializare care trebuia să rămână gratuită „întotdeauna”, și colegul său stabil Instagram au lansat duminică un serviciu de abonament cu plată, în timp ce modelul de afaceri bazat pe publicitate care a dominat de mult internetul se clătește.

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, părinte Facebook, a anunțat duminică lansarea Meta Verified, un serviciu care începe de la 11,99 USD pe lună pentru autentificarea contului, care urmează unei mișcări similare a lui Elon Musk la Twitter.

„Această nouă funcție se referă la creșterea autenticității și securității serviciilor noastre”, a scris Zuckerberg într-o declarație postată pe Facebook și Instagram.

Meta Verified va fi lansat în Australia și Noua Zeelandă săptămâna aceasta înainte de a ajunge pe piețele din Statele Unite și alte țări.

Abonații vor primi o insignă care indică faptul că contul lor a fost verificat cu un act de identitate guvernamental, protecție suplimentară împotriva uzurparei identității, acces direct la asistență pentru clienți și mai multă vizibilitate, potrivit companiei.

Gigantul rețelelor sociale a spus că serviciul va fi destinat în primul rând creatorilor de conținut care doresc să-și extindă prezența pe platforme și ar putea vedea ajustări după o fază de testare.

Nu ar exista modificări ale conturilor de pe Facebook și Instagram care sunt deja verificate, a spus compania, adăugând că doar utilizatorii care au peste 18 ani vor avea voie să se aboneze. Serviciul nu este încă disponibil pentru companii.

Nu a fost imediat clar cum plănuia Zuckerberg să pună prețul pentru Meta Verified în țările în care utilizatorii nu își permit să plătească 12 USD pe lună sau în economiile bazate pe numerar, unde ar putea avea mai puține modalități de a aduce banii către Meta.

Încercările inițiale ale lui Musk de a lansa un serviciu similar pe rețeaua de socializare rivală Twitter s-au întors anul trecut, cu o serie stânjenitoare de conturi false care au speriat agenții de publicitate și au pus la îndoială viitorul site-ului.

A fost forțat să suspende pentru scurt timp efortul înainte de a-l relansa la recepție sunetă în decembrie.

'Gratuit'?

Facebook a contribuit la stabilirea modelului dominant al platformelor mari pe internet astăzi, care vede utilizatorii beneficiind de servicii „gratuite” care colectează datele lor pentru a vinde spațiu publicitar personalizat .

Este un model care i-a adus companiei, alături de alți titani ai publicității precum Google, zeci de miliarde de dolari pe an.

Ani de zile, pagina de pornire a Facebook a declarat cu mândrie că site-ul a fost „gratuit și va fi întotdeauna”.

Dar în 2019, compania a renunțat în liniște la slogan. La acea vreme, experții sugerau că acest lucru se datora faptului că valoarea datelor personale ale utilizatorilor însemna că site-ul nu a fost niciodată cu adevărat gratuit.

În 2022, Meta a înregistrat o scădere a veniturilor din reclame pentru prima dată de când grupul din California a devenit public în 2012.

Compania a anunțat recent că numărul utilizatorilor zilnici ai Facebook a atins două miliarde, dar între inflația care mănâncă bugetele agenților de publicitate și concurența acerbă din partea aplicațiilor precum TikTok, acești utilizatori nu mai aduc atât de multe venituri ca înainte.

Compania a suferit, de asemenea, modificările de reglementare introduse de producătorul de iPhone Apple, care limitează capacitatea rețelelor sociale de a colecta date și de a vinde reclame.

Factori similari au determinat deja alte rețele, de la Reddit la Snapchat și Twitter, să lanseze planuri plătite.

Meta este, de asemenea, sub presiune pentru a face un pariu imens pe metavers, lumea realității virtuale despre care Zuckerberg crede că va fi următoarea frontieră online.

„Nu este o taxă mică”
Investitorii au pedepsit-o anul trecut pe Meta, ducând prețul acțiunilor companiei în scădere cu două treimi uimitoare pe parcursul a 12 luni, dar acțiunile și-au recuperat un teren în 2023.

Meta a anunțat în noiembrie că va concedia 11.000 de angajați, sau 13% din personalul său - cea mai mare reducere de angajați din istoria companiei.

Meta Verified va fi mai ieftin pe web decât pe aplicațiile mobile din cauza comisioanelor luate de Apple pe iPhone sau Google pe smartphone-urile operate de sistemul său Android.

Zuckerberg a spus că va costa 11,99 dolari pe web și 14,99 dolari pe lună pe iOS sau Android.

Compania a spus că nu se așteaptă să obțină venituri semnificative din serviciu în timpul fazei de testare, dar că face parte din eforturile de diversificare.

„Personal, cred că este mai mult despre diversificarea veniturilor”, a spus Carolina Milanesi, analist la Creative Strategies.

După ce Twitter și-a lansat abonamentul, alte grupuri de socializare s-au gândit „ei bine, ar fi bine să încercăm”, a spus ea pentru AFP.

„A justifica acest lucru din perspectiva creatorului, cred că este mai mult un argument de marketing decât o adevărată valoare pentru creatori”, a adăugat ea.

Platformele se luptă pentru utilizatori și pentru cea a influencerilor care le atrag atenția.

Dar pentru Milanesi, ofertele Meta Verified sunt „un mix ciudat”.

„Nu știu dacă dă suficient unei categorii (de utilizatori) pentru a justifica suma de bani, ceea ce nu este o taxă mică”.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica