Cursa pentru a face motoarele diesel să funcționeze pe hidrogen Traducere

Alex Alex 18 Februarie (ed.)

Este un nou motor hibrid hidrogen-diesel, cunoscut cu afecțiune drept „bebelul numărul doi”, care ar putea ajuta la decarbonizarea unora dintre cele mai grele industrii din Australia.

Instalația de testare este mare - are propria sa cameră învecinată cu un laborator și arată la prima vedere ca multe alte motoare mari, dar sub pielea sa metalică ar putea să se afle o tehnologie care schimbă jocul.

Inginerii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) spun că au modificat cu succes un motor diesel convențional pentru a utiliza un amestec de hidrogen și o cantitate mică de motorină, susținând că tehnologia lor patentată a redus emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu peste 85% .

Este lucrarea profesorului Shawn Kook și a echipei sale de la Școala de Inginerie Mecanică și de Fabricare a universității.

„Interesul de a transforma un motor diesel existent într-un motor cu hidrogen cu ardere curată este extrem de mare”, spune profesorul Kook pentru BBC la laboratorul său din Sydney. Au venit întrebări din Germania, Africa de Sud, Brazilia, Japonia și China.

„Montăm sistemul de injecție directă cu hidrogen în motoarele diesel existente, care pot fi aplicate oricărui motor convențional”, adaugă el.

Ceea ce face ca sistemul lor să fie unic, potrivit profesorului Kook, este modul în care amestecă hidrogenul și motorina și apoi îl introduce în cilindrul motorului pentru ardere.

Profesorul Kook spune că există un nivel „extrem de ridicat” de interes pentru ca motoarele diesel să funcționeze pe hidrogen

Spre deosebire de combustibilii fosili, hidrogenul nu produce CO2 atunci când este ars, așa că a fost mult timp văzut ca o sursă de combustibil mai ecologică.

Aproximativ 90% din combustibilul din motorul diesel hibrid UNSW este hidrogen, dar acesta trebuie aplicat într-un mod atent calibrat.

Dacă hidrogenul nu este introdus în amestecul de combustibil la momentul potrivit, „va crea ceva exploziv care va arde întregul sistem”, explică profesorul Kook.

El spune că studiile au arătat că controlul amestecului de hidrogen și aer din interiorul cilindrului motorului poate ajuta la anularea emisiilor nocive de oxizi de azot, care au reprezentat un obstacol în calea comercializării motoarelor cu hidrogen.

Echipa de cercetare din Sydney consideră că orice camioane diesel și echipamente electrice din sectoarele minier, transport și agricultură ar putea fi modernizate cu noul sistem hibrid în doar câteva luni.

Profesorul Kook se îndoiește că hibridul ar fi de mare interes în industria auto, unde vehiculele electrice și hibride sunt deja avansate și înlocuiesc mașinile diesel.

Cu toate acestea, el spune că industria minieră de miliarde de dolari din Australia are nevoie de o soluție pentru toate echipamentele sale alimentate cu motorină cât mai curând posibil.

Este un motor diesel obișnuit, dar funcționează cu hidrogen în proporție de 90%.

"Avem atât de multe generatoare diesel, mega-camioane și mașini subterane. Cum decarbonizăm toate acele motoare diesel existente? O modalitate este să oprim totul și să introducem noi tehnologii, ceea ce va dura zeci de ani", spune el.

Planul este ca hibridul să ruleze un amestec hidrogen-diesel sau, în absența hidrogenului, să poată reveni doar la motorină.

Prof Kook speră că noua lui generație de motor va deveni un produs comercial în doi ani.

Sursa: bbc.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica