Cel mai sigur etaj în caz de cutremur. Răspunsul neașteptat al unui expert

Anonim Anonim 16 Februarie (ed.)

„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile.”, a spus Marius Marinescu pentru DC News.

Cel mai sigur loc din casă în caz de cutremur

Dacă te afli în interior atunci când se produce un cutremur, trebuie să te adăpostești într-un loc sigur și să stai acolo până când pericolul a trecut. De-a lungul anilor, s-a perpetuat mitul potrivit căruia sub tocul ușii sau sub grindă ar fi cele mai sigure locuri unde să stai. Acestea nu mai sunt valabile, spun experții.

În caz de cutremur, trebuie să identifici cel mai rezistent perete din casă și să te ghemuiești lângă el, acoperindu-ți capul cu mâinile. Un alt loc sigur este sub masă, sub birou sau sub orice piesă masivă de mobilier, care nu are șanse să se rupă în cazul în care cad bucăți de tencuială peste ea.

„În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus inginerul Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Sursa: unica.md

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica