Cine a fost Platon? Lecții de la Platon

Alex Alex 15 Aprilie 2022 (ed.)

Cine a fost Platon? Platon s-a născut în Grecia antică în jurul anilor 428/427 î.Hr. și în curând a devenit un titan filozofic, predând inițial sub Socrate.

Platon și-a fondat propria școală, Academia, unde au studiat oameni ca Aristotel. A revoluționat modul în care oamenii au învățat și a influențat practic fiecare școală de gândire din perioada elenistică, cu unele dintre cele mai bune minți ale zilei prezente.

Se știe că Academia a inițiat ceea ce considerăm astăzi predare în stil universitar (de unde termenul modern „Academic”) și, mai general, a modelat pentru totdeauna gândirea occidentală.

Se cunosc puține detalii despre moartea lui Platon, doar că s-a întâmplat în jurul anilor 348/347 î.Hr. la vârsta de aproximativ 80 de ani. Se spune că probabil a murit liniștit în somn, dar nimeni nu știe sigur.

Gândește ca Platon

Învățătura lui Platon subliniazăcă fericirea și bunăstarea sunt standardul gândirii morale, iar virtuțile sunt aptitudinile și calitățile necesare pentru a le atinge. Dacă acest cod moral de conduită sună familiar, majoritatea celorlalți filozofi l-au repetat după această perioadă, mai ales în perioada elenistică.

Universalitatea unei vieți prospere cu ajutorul virtuților pentru a obține fericirea și mulțumirea este ceea ce continuăm să ne străduim astăzi, aproape două mii și jumătate de ani mai târziu. De aceea, aceste învățături și-au păstrat puterea în ciuda progreselor tehnologice și sociale făcute în timpul vieții sale.

Mai jos sunt 10 lecții de la sau atribuite lui Platon care ne ajută să înțelegem cum să trăim o viață plină de sens, echilibrat și virtuos atunci când avem nevoie de un memento.

Autocontrolul este cel mai puternic instrument pentru satisfacerea:

Prima și cea mai mare victorie este să te cucerești pe tine însuți; a fi învins de sine este lucrul cel mai rușinos și cel mai josnic dintre toate.

Doctorat:

Cea mai mare greșeală pe care o fac medicii este că încearcă să vindece corpul fără să încerce să vindece mintea; cu toate acestea, mintea și corpul sunt una și nu ar trebui tratate separat.

Despre umanitate:

Există trei clase de oameni: iubitorii de înțelepciune, iubitorii de onoare și iubitorii de câștig.

Despre etica:

Oamenii buni nu au nevoie de legi care să le spună să acționeze în mod responsabil, în timp ce oamenii răi vor găsi o cale de a ocoli legea.

Înțelegerea și perspectiva sunt cheile măreției:

Cine nu este un slujitor bun nu va fi un stăpân bun.

Ai grijă cu cine petreci timpul:

Oamenii sunt ca murdăria. Ele fie te pot hrăni și te pot ajuta să crești ca persoană, fie te pot împiedica să crești și te pot face să te ofilești și să mori.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica