Cât cântărește un nor?

Alex Alex 15 Ianuarie (ed.)

Greutatea unui nor a fost un subiect pe care cercetătorii în domeniul atmosferei l-au abordat cu interes ridicat, iar după ce au cântărit unul aceștia au fost luați prin surprindere. Norii arată luminoși și pufoși, însă nu vă lăsați păcăliți! Norii sunt, de fapt, mult mai grei decât ar părea.

Norii sunt compuși, în principal, din aer și milioane de picături mici de apă, care se formează atunci când apa se condensează în jurul unei particule „sămânță”. Particulele de tipul „sămânță” pot fi orice, de la acid azotic la vapori degajați de copaci, dar, în general, acestea sunt foarte mici.

Cu mulți ani în urmă, Margaret LeMone, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul Național de Cercetare Atmosferică din Boulder, Colorado, SUA, s-a întrebat despre greutatea apei dintr-un nor Cumulus (n.red. nori separați sub formă de grămezi având un contur bine delimitat).

Mai întâi, LeMone a măsurat dimensiunea umbrei unui nor și i-a estimat greutatea, presupunând o formă aproximativ cubică. Norii nu au în mod normal formă cubică, dar norii Cumulus sunt, frecvent, la fel de înalți, pe cât de largi sunt, astfel că această presupunere a contribuit la simplificarea calculării volumului, potrivit Live Science.

Care este greutatea medie a unui nor?

Pe baza unor cercetări anterioare, Margaret LeMone a estimat densitatea picăturilor de apă la aproximativ unul/două grame pe metru cub. „Am ajuns la aproximativ 550 de tone de apă”, a spus LeMone.

Sursa: descopera.ro

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica