Euro sau dolari? În ce monedă ne păstrăm economiile în 2023. Sfaturile unui economist român

Anonim Anonim 11 Ianuarie (ed.)
Euro sau dolari? În ce monedă ne păstrăm economiile în 2023. Sfaturile unui economist român

Economistul Radu Nechita, conferențiar la Universitatea Babeș - Bolyai Cluj-Napoca, anticipează „un tsunami” în 2023, ce se va manifesta prin creșteri de prețuri și dobânzi mărite. El explică în ce măsură e indicat sau nu să ne schimbăm economiile în dolari, pe fondul creșterii monedei americane.

Schimbăm euro în dolari?

Nechita susține că astfel de măsuri de creștere a dobânzilor se pot vedea deja. „Rezerva Federală a SUA (banca centrală a SUA) a reacționat cu întârziere, dar mai repede decât europenii. Este motivul pentru care vedem întărirea dolarului comparativ cu euro, la niveluri de la momentul lansării euro, acum 20 și ceva de ani. Rata de schimb dintre două monede depinde de puterea de cumpărare a acelor monede. Dacă dolarul își pierde puterea de cumpărare în același ritm cu euro, rata de schimb nu se modifică. Dacă euro își pierde puterea de cumpărare mai repede decât dolarul, euro se va deprecia”, a explicat economistul.

Întrebat dacă este o idee bună schimbarea euro în dolari, economistul a răspuns: „Să încerci să bați piața valutară internațională care este conectată cu piața dobânzilor, tu ca simplu cetățean, e ceva foarte eroic”.

Nechita susține că nu recomandă mari schimbări valutare de acest gen în perioada care urmează pentru că nu se știe ce va întâmpla: „Poate că europenii se trezesc și își schimbă politica valutară, poate că doamna Lagarde (Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene - n.red.) va lua decizii conform mandatului Băncii Centrale Europene, care este de stabilitate a prețurilor etc. Sunt multe aspecte care complică analiza ratei de schimb”.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica