Ce este inflatia?

Alin Alin 4 Ianuarie

Inflația reprezintă o creștere a nivelului general al prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie pe parcursul unei perioade de timp. Atunci când nivelul general al prețurilor crește, cu fiecare unitate monetară se cumpără mai puține bunuri și servicii; în consecință, inflația reflectă o reducere a puterii de cumpărare a banilor - o pierdere a valorii reale a mijlocului de schimb și a unității de cont dintr-o economie. Un concept înrudit este inflația determinată de costuri, care apare atunci când o creștere a costurilor de producție duce la un nivel general al prețurilor mai ridicat.

Inflația se măsoară ca o creștere procentuală anuală. De exemplu, dacă rata inflației este de 2%, atunci un coș de bunuri care a costat 100 de dolari într-un an va costa aproximativ 102 dolari în anul următor.

Opusul inflației este deflația, care reprezintă o scădere a nivelului general al prețurilor. Deflația poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv o scădere a masei monetare, o scădere a cheltuielilor guvernamentale sau o creștere a productivității.

Sper că acest lucru vă ajută! Anunțați-mă dacă mai aveți și alte întrebări.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica