Am fost pe TikTok timp de 30 de zile: este manipulator, creează dependență și dăunează confidențialității

Anonim Anonim 30 Decembrie 2022 (ed.)

Fie că vă place sau nu, cifrele TikTok sunt impresionante. Are peste 1 miliard de utilizatori activi lunar. A fost descărcată de 3 miliarde de ori în întreaga lume și este până acum cea mai descărcată aplicație din acest an.

Utilizatorul mediu deschide TikTok de 8 ori pe zi. La nivel global, copiii petrec în medie 75 de minute pe zi pe TikTok, devenind astfel platforma de socializare pe care o folosesc cel mai mult. Cu aceste numere uluitoare, TikTok trebuie să aibă ceva special, nu? Ei bine, a avut. Utilizează un design manipulativ al experienței utilizatorului (UX) pentru a menține utilizatorii lipiți de acesta. Este construit pentru a declanșa utilizarea compulsivă, în special în publicul mai impresionabil, cum ar fi adolescenții. Este, de asemenea, dăunător vieții private.Am folosit TikTok timp de 30 de zile, iar în această ediție a newsletter-ului, voi explica de ce și cum este manipulator, creează dependență și afectează negativ confidențialitatea utilizatorilor.

Manipulare și dependență

TikTok vrea să fii conectat de când te-ai conectat. Prima pagină după ce deschideți aplicația este pagina „Pentru tine”, unde vor fi afișate videoclipuri scurte selectate cu atenție pentru a-ți atrage atenția. Videoclipurile sunt afișate în modul portret complet, ocupând aproape toată interfața dispozitivului. Nu există nicio semnalizare a progresului sau a duratei experienței, completând imersiunea completă și optimizarea pentru consum maxim . Deoarece TikTok știe exact ce vezi și câte secunde te oprești pentru fiecare videoclip, va selecta videoclipuri pentru tine care te pot intrigă într-un mod similar, ținându-te hipnotizat.

Videoclipurile sunt în redare automată și afișate într-un defilare fără sfârșit. Acestea sunt caracteristici cunoscute pentru declanșarea unui comportament care provoacă dependență și au existat planuri legislative în Statele Unite pentru a le interzice . Nu se oprește aici: spre deosebire de Twitter sau Facebook, utilizatorul nu poate derula rapid în sus și nu poate sări câteva videoclipuri. Oricare ar fi puterea derulării dvs., vi se va afișa următorul videoclip TikTok selectat pentru dvs., unul câte unul - sau continuați să vă mișcați degetul pentru a derula activ în sus după începerea fiecărui videoclip.

Pe TikTok, nu există spațiu pentru descrieri lungi sau link-uri externe cu informații suplimentare - care ar putea scoate utilizatorul din aplicație. Ei vor să rămâi hipnotizat acolo. Videoclipurile TikTok conțin de obicei subtitrări, astfel încât, chiar dacă sunteți la serviciu sau undeva unde nu ați putut lăsa sunetul să pornească, puteți totuși să interacționați cu conținutul. Dacă urmăriți o tendință la care doriți să participați, pur și simplu atingeți numele coloanei sonore și un buton roz „folosește această melodie” va începe să bată în partea de jos a aplicației. Sunteți invitat să participați! Diferiții stimuli pentru ca utilizatorii să devină creatori au funcționat, întrucât se estimează că 83% dintre utilizatorii TikTok au creat și conținut.

Dopamină împușcată de la aprecieri și abonați

Primul element este comun altor rețele sociale precum Facebook, Instagram, Twitter și YouTube, unde utilizatorul este condiționat să prețuiască like-urile, share-urile, comentariile și abonamentele aproape ca o adevărată validare a personalității sale. De fiecare dată când cineva primește un like sau un abonament pe TikTok, persoana respectivă primește o injectare de dopamină în creier și se simte bine. Pentru a obține mai multe accesări de dopamină, persoana trebuie să continue să posteze conținut popular. Pe TikTok, așa cum am văzut mai sus, înseamnă că persoana trebuie să continue să caute tendințe, coloane sonore, hashtag-uri și provocări de replicat. Utilizatorul este surprins prin chimia creierului său și acum nu se poate opri din interacțiunea cu aplicația.

Confidențialitate

Pe lângă declanșatorii comportamentului compulsiv, există și preocupări relevante privind confidențialitatea pe TikTok. Există trei tipuri diferite, așa cum voi explica acum.

Primul tip se referă la politicile și practicile de confidențialitate ale TikTok din cadrul aplicației. În 2020, au fost surprinși spionând apăsările de taste . Potrivit The Economic Times :

„TikTok începe să colecteze date în momentul în care descărcați aplicația. Acesta urmărește site-urile web pe care le navigați și modul în care scrieți, până la ritmurile și modelele de apăsare a tastei, în conformitate cu politicile de confidențialitate și termenii și condițiile companiei. Aplicația avertizează utilizatorii că are acces deplin la fotografii, videoclipuri și informații de contact ale prietenilor stocate în agenda dispozitivului, cu excepția cazului în care revocați acele permisiuni.”

Sursa: theprivacywhisperer.com
Autor: Luiza Jarovsky

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica