Un expert în supraveghere explică câteva dintre modurile în care suntem cu toții urmăriți, tot timpul Traducere

Anonim Anonim 20 Decembrie 2022 (ed.)

Un grup de cercetători au studiat 15 luni de date despre mișcarea mobilității umane luate de la 1,5 milioane de oameni și a concluzionat că doar patru puncte în spațiu și timp au fost suficiente pentru a identifica 95% dintre ele, chiar și atunci când datele nu erau de o calitate excelentă.

Asta a fost în 2013.

După aproape zece ani, tehnologiile de supraveghere pătrund în toate aspectele vieții noastre. Ei colectează ramuri de date de la noi în diferite forme și adesea fără să știm.

Sunt cercetător în supraveghere, cu accent pe guvernarea tehnologiei. Iată lista mea de sisteme de supraveghere pe scară largă despre care cred că toată lumea ar trebui să știe.

CCTV și camere cu acces deschis

Deși China are peste 50% din toate camerele de supraveghere instalate din lume (aproximativ 34 de camere la 1.000 de persoane), orașele australiene ajung din urmă . În 2021, Sydney avea 4,67 camere la 1.000 de persoane, iar Melbourne avea 2,13.

În timp ce camerele CCTV pot fi folosite în scopuri legitime, cum ar fi promovarea siguranței în orașe și asistarea poliției în investigațiile penale, utilizarea lor ridică și îngrijorări serioase.

În 2021, poliția din New South Wales a fost suspectată că a folosit imagini CCTV asociate cu recunoașterea facială pentru a găsi persoane care participau la proteste împotriva blocării. Când au fost întrebați, nu au confirmat sau infirmat dacă au făcut-o (sau dacă ar fi făcut-o în viitor).

Camerele CCTV din China nu înregistrează doar imagini în timp real. Multe sunt echipate cu recunoaștere facială pentru a urmări mișcările minorităților. Iar unele au fost testate pentru a detecta emoțiile .

O altă problemă cu CCTV este securitatea. Multe dintre aceste camere sunt cu acces deschis, ceea ce înseamnă că nu au protecție prin parolă și pot fi adesea accesate cu ușurință online. Așa că puteam să-mi petrec toată ziua urmărind un stream live al veranda cuiva, atâta timp cât era o cameră deschisă în apropiere.

Dispozitive IoT

Un dispozitiv IoT („Internetul lucrurilor”) este orice dispozitiv care se conectează la o rețea fără fir pentru a funcționa – așa că gândiți-vă la dispozitive inteligente de acasă, cum ar fi Amazon Echo sau Google Dot, un monitor pentru copii sau chiar semafoare inteligente.

Se estimează că cheltuielile globale pentru dispozitive IoT vor ajunge la 1,2 trilioane de dolari până la un moment dat în acest an. Aproximativ 18 miliarde de dispozitive conectate formează rețeaua IoT. La fel ca camerele CCTV nesecurizate, dispozitivele IoT sunt ușor de piratat dacă folosesc parole implicite sau parole care au fost scurse .

Dincolo de hacking, companiile pot folosi și datele colectate prin dispozitive IoT pentru a viza în continuare clienții cu produse și servicii.

Experții în confidențialitate au tras un semnal de alarmă în septembrie cu privire la acordul de fuziune dintre Amazon și compania de aspiratoare robot iRobot. O scrisoare către Comisia Federală pentru Comerț din SUA, semnată de 26 de grupuri de promovare a drepturilor civile și a vieții private, spunea:

Conectarea dispozitivelor iRobot la sistemul de acasă deja abuziv Amazon stimulează colectarea mai multor date de la mai multe dispozitive de acasă conectate, inclusiv detalii private despre obiceiurile noastre și sănătatea noastră care ar pune în pericol drepturile și siguranța omului.

Big tech și big data

În 2017, valoarea big data a depășit-o pe cea a petrolului. Companiile private au determinat cea mai mare parte a acestei creșteri.

Pentru platformele tehnologice, colecția extinsă de informații personale ale utilizatorilor este ca de obicei, la propriu, deoarece mai multe date înseamnă analize mai precise, anunțuri direcționate mai eficiente și mai multe venituri .

Această logică a obținerii de profit prin publicitate direcționată a fost numită „capitalism de supraveghere”. După cum spune vechea vorbă , dacă nu plătești pentru asta, atunci ești produsul.

Meta (care deține atât Facebook, cât și Instagram) a generat venituri din publicitate de aproape 23 de miliarde de dolari în al treilea trimestru al acestui an.

Vasta mașinărie din spatele acestui lucru este bine ilustrată în documentarul The Social Dilemma din 2021, chiar dacă într-un mod dramatizat. Ne-a arătat cum platformele de social media se bazează pe slăbiciunile noastre psihologice pentru a ne menține online cât mai mult timp posibil, măsurându-ne acțiunile până la secundele pe care le petrecem trecând peste o reclamă.

Programe de loialitate

Deși mulți oameni nu își dau seama, programele de loialitate sunt unul dintre cele mai mari trucuri de colectare a datelor personale.

Într-un exemplu deosebit de intruziv, în 2012, un comerciant cu amănuntul din SUA a trimis unei adolescente un catalog presărat cu imagini cu sugari zâmbitori și mobilier pentru creșă. Tatăl supărat al fetei a mers să se confrunte cu managerii de la magazinul local și a aflat că analiza predictivă știa mai multe despre fiica lui decât el.

Se estimează că 88% dintre consumatorii australieni de peste 16 ani sunt membri ai unui program de loialitate. Aceste scheme vă construiesc profilul de consumator pentru a vă vinde mai multe lucruri. Unii ar putea chiar să vă perceapă taxe ascunse și să vă ademenească cu avantaje viitoare pentru a vă vinde la prețuri mari.

Sursa: theconversation.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica