Noua minge cu senzor a Cupei Mondiale va schimba fotbalul pentru totdeauna Traducere

Alex Alex 18 Decembrie 2022 (ed.)

Când Cupa Mondială din 2022 și-a făcut debutul duminică, a început una dintre cele mai importante utilizări ale tehnologiei în joc din istoria sportului.

Toate mingile de meci vor conține un senzor care colectează date de poziționare spațială în timp real - prima Cupă Mondială care folosește un astfel de mecanism de urmărire a mingii. Acest lucru, combinat cu instrumentele de urmărire optică existente, va face VAR (arbitri asistenți video) și programe precum recenziile de offside mai precise și simplificate decât au fost vreodată. Combinarea acestor două forme de urmărire a fost mult timp un fel de sfânt Graal în cercurile tehnologice, iar utilizarea de către FIFA a senzorului de minge în special va servi ca un caz de testare extrem de public în următoarele patru săptămâni.

Ce tehnologie este folosită și cum funcționează?

Aplicarea de către FIFA a acestei tehnologii la Cupa Mondială din 2022 este denumită un program de „offside semi-automat” – unul care este în mare parte condus de funcții AI, dar păstrează un element vital de confirmare umană.

În fiecare minge de meci se află un dispozitiv proiectat de KINEXON, un jucător important în lumea urmăririi performanței în mai multe sporturi. Potrivit companiei, acest dispozitiv cântărește 14 grame (puțin sub 0,5 uncii) și găzduiește de fapt doi senzori separati care funcționează simultan:

  • Senzor de bandă ultra-largă (UWB): un tip de tehnologie care este superioară GPS sau Bluetooth pentru date de poziție precise, plus poate transmite date în timp real pentru a urmări constant poziția mingii.
  • Senzor de unitate de măsură inerțială (IMU): un senzor menit să detecteze mișcările nuanțate ale unui obiect în spațiu.
    „În timp ce banda ultra-largă mă ajută să am poziția unui obiect, IMU-ul îmi oferă mișcarea granulară în trei dimensiuni”, a declarat Maximillian Schmidt, co-fondator și director general al KINEXON.

Așadar, de fiecare dată când mingea este lovită cu piciorul, cu capul, aruncată sau chiar și până la atingere, sistemul o preia cu 500 de cadre pe secundă. Datele sunt trimise în timp real de la senzori la un sistem local de poziționare (LPS), care implică o configurare de antene de rețea instalate în jurul terenului de joc care preiau și stochează datele pentru utilizare imediată. Atunci când o minge zboară din limite în timpul jocului și o nouă minge este aruncată sau lovită înăuntru pentru a o înlocui, sistemul de backend al KINEXON comută automat la introducerea datelor noii mingi fără a fi nevoie de intervenția umană.

Dispozitivul in-ball KINEXON este susținut de tehnologia de suspensie oferită de Adidas, concepută pentru a găzdui senzorul în punctul central interior al mingii și pentru a o menține în siguranță într-o locație constantă.

Sursa: fivethirtyeight.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica