US Air Force dezvăluie noul bombardier nuclear B-21 Raider

Alex Alex 4 Decembrie 2022 (ed.)

Forțele aeriene americane au dezvăluit cel mai nou bombardier nuclear, B-21, care va înlocui treptat aeronavele zburate pentru prima dată în Războiul Rece.

Primul bombardier nou din ultimii 30 de ani ar putea costa aproape 700 de milioane de dolari (569 de milioane de lire sterline) fiecare și poate transporta arme nucleare și convenționale.
După cum era de așteptat, detaliile specifice ale aeronavei rămân un secret.

B-21 Raider a fost dezvăluit în timpul unei ceremonii, vineri, la instalația producătorului Northrop Grumman din California.

Domnul Austin a spus că avionul va oferi progrese semnificative față de bombardierele existente în flota americană, afirmând că „chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană se vor lupta să detecteze B-21 pe cer”.
„Cincizeci de ani de progrese în tehnologia slab observabilă au avut loc în această aeronavă”, a spus el.

El a adăugat că avionul a fost construit și cu o „arhitectură de sistem deschis”, care permite încorporarea de „arme noi care nici măcar nu au fost inventate încă”.

Deși potențialul unui zbor fără echipaj nu a fost menționat în timpul ceremoniei, o purtătoare de cuvânt a forțelor aeriene americane a spus că aeronava a fost „prevăzută pentru această posibilitate, dar nu a fost nicio decizie de a zbura fără echipaj”.
Primul zbor al unui B-21 este de așteptat să aibă loc anul viitor.

Sursa: cnn.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica