Vaccinul universal antigripal care ar putea proteja împotriva a 20 de tulpini

Anonim Anonim 26 Noiembrie 2022 (ed.)

S-a descoperit că un vaccin ARNm induce răspunsuri de anticorpi împotriva tuturor celor 20 de subtipuri cunoscute de gripă A și B la șoareci și dihori

Un vaccin experimental a generat răspunsuri de anticorpi împotriva tuturor celor 20 de tulpini cunoscute de gripă A și B în testele pe animale, stârnind speranțe pentru dezvoltarea unui vaccin universal antigripal.

Virușii gripali evoluează constant, făcându-i o țintă mobilă pentru dezvoltatorii de vaccinuri. Vaccinurile anuale antigripal disponibile acum sunt adaptate pentru a oferi imunitate împotriva unor tulpini specifice care se preconizează că vor circula în fiecare an. Cu toate acestea, cercetătorii greșesc uneori predicția, ceea ce înseamnă că vaccinul este mai puțin eficient decât ar putea fi în acei ani.

Unii cercetători cred că injecțiile anuale împotriva gripei ar putea fi înlocuite cu un vaccin universal antigripal care este eficient împotriva tuturor tulpinilor de gripă. Cercetătorii au încercat să obțină acest lucru făcând vaccinuri care conțin fragmente de proteine ​​care sunt comune mai multor tulpini de gripă, dar niciun vaccin universal nu a câștigat încă aprobare pentru o utilizare mai largă.

Acum, Scott Hensley de la Universitatea din Pennsylvania și colegii săi au creat un vaccin bazat pe molecule de ARNm - aceeași abordare care a fost lansată de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna covid-19.

ARNm conține coduri genetice pentru producerea proteinelor, la fel ca ADN-ul. Vaccinul conține molecule de ARNm care codifică fragmente de proteine ​​găsite în toate cele 20 de tulpini cunoscute de gripă A și B - virușii care provoacă focare sezoniere în fiecare an.

Tulpinile au versiuni diferite a două proteine ​​pe suprafața lor, hemaglutinină (H) și neuraminidază (N), care sunt vizate de răspunsurile imune. Dar chiar și în cadrul unei tulpini, cum ar fi H1N1 , pot exista mici variații ale acestor proteine, astfel încât versiunea vaccinului universal nu se va potrivi exact cu fiecare variantă posibilă.

În testele pe șoareci, echipa a descoperit că animalele au generat anticorpi specifici tuturor celor 20 de tulpini ale virusului gripal, iar acești anticorpi au rămas la un nivel stabil timp de până la patru luni.

Sursa: newscientist.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica