Ascensoarele spațiale sunt mai puțin SF decât crezi

Anonim Anonim 25 Noiembrie 2022 (ed.)

Lucrez la ascensoare spațiale de aproape 20 de ani și, deși încă mai avem probleme de rezolvat, suntem tot mai aproape de a le face realitate.

Un lift spațial realizat din nanotuburi de carbon se întinde de la Pământ în spațiu în ilustrația acestui artist. Credit: Victor Habbick Visions/Science Source

Ascensoarele spațiale sunt adesea respinse ca fiind un vis științifico-fantastic, dar cred că vor exista în curând – poate în două sau trei decenii. De-a lungul carierei mele de inginer aerospațial și profesor de fizică, mă tot întorc la conceptul unui cablu care se întinde de la Pământ la spațiu, de-a lungul căruia oamenii și mărfurile pot călători cu ușurință. În ultimii ani, eu și alți cercetători am găsit noi modalități de a modifica modelele și de a răspunde la întrebări despre cum ar putea funcționa ascensoarele spațiale .

Există multe motive pentru a construi un lift spațial . Cel mai evident este economiile majore de energie și costuri ; este o modalitate mult mai practică de a ajunge pe orbită decât rachetele. Un alt motiv care este adesea trecut cu vederea este accesibilitatea. Cuvântul „misiune spațială” ar fi înlocuit cu „tranzit”, deoarece călătoriile în spațiu devin de rutină și în mare parte independente de condițiile meteorologice. Tranzitele care implică oameni ar fi mai sigure decât practicile actuale, prin care astronauții trebuie să accepte un risc neneglijabil pentru viața lor cu fiecare lansare. Un lift spațial devine o punte către întregul sistem solar. Eliberați o sarcină utilă în porțiunea inferioară și orbitați în jurul Pământului, dar faceți acest lucru în porțiunea superioară și orbitați în jurul Soarelui; toate fara combustibil.

Deși pot părea un avocat al liftului spațial, adevărul este că pur și simplu îmi place să studiez mecanica lor. Într-o lume cu probleme monumentale, visarea la astfel de proiecte îmi permite să-mi imaginez un scenariu în care am devenit custozi responsabili pe această planetă.

Sursa: scientificamerican.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica