Când omenirea a evitat un război nuclear

Publicul Publicul 21 Martie 2022 (ed.)

În timpul Războiului Rece, în 1983, întreaga lume a fost pe punctul unei catastrofe nucleare, care, din fericire, a fost evitată. De vină au fost razele de soare, pe care radarul de avertizare nucleară al Uniunii Sovietice le-a raportat drept rachete balistice intercontinentale ce zburau din Statele Unite.

Aceste avertismente au fost suspectate ca fiind alarme false de către Stanislav Petrov, un ofițer al Forțelor de Apărare Aeriană sovietice aflat la datorie la centrul de comandă al sistemului de avertizare timpurie. Acesta a decis să nu transmită informațiile mai departe, încălcând toate regulile.

Decizia este considerată ca fiind cea care a împiedicat un atac nuclear împotriva Statelor Unite și a aliaților săi din NATO, care ar fi dus probabil la o escaladare până la un război nuclear la scară largă. Ancheta asupra sistemului de avertizare prin satelit a stabilit ulterior că, într-adevăr, sistemul a funcționat defectuos, iar ceea ce s-a crezut că ar fi fost rachete erau de fapt o reflecția a razelor de soare.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica