In cateva zile vom fi 8 Miliarde de Oameni pe Glob

Publicul Publicul 11 Noiembrie 2022 (ed.)
In cateva zile vom fi 8 Miliarde de Oameni pe Glob

La data de 15 noiembrie 2022, populația globului va atinge cifra de 8 miliarde. Odată întoarsă orizontal, cifra 8 se transformă în simbolul infinitului (∞). Astfel, 8 miliarde de oameni înseamnă de fapt o lume cu posibilități infinite. O lume, în care fiecare persoană, indiferent de locul de trai, vârstă, religie, sex sau stare de sănătate are aceleași drepturi și oportunități. 

În timp ce la nivel global numărul populației crește, Republica Moldova, la fel ca alte țări din Europa Centrală și de Est, se confruntă cu o scădere a numărului populației. Se întâmplă din varii motive, inclusiv pe fonul emigrării persoanelor de vârstă reproductivă, scăderii ratei fertilității, îmbătrânirii populației.

Dar este oare acest fenomen atât de alarmist, sau poate fi abordat ca pe o șansă de a valorifica oportunitățile care vin odată cu schimbările demografice și a le adapta la o lume unde contează calitatea vieții fiecărei persoane și posibilitatea de alegere?

Atingerea numărului populației de 8 miliarde pe glob reprezintă un moment de cotitură pentru a vorbi despre aceste tendințe și fenomene demografice în lume și în Republica Moldova și a identifica soluții pentru transformarea provocărilor demografice în oportunități.

Fondul ONU pentru Populație - UNFPA, în calitate de agenție ONU lider în domeniul populației și demografiei, lansează în acest context mai multe acțiuni publice cu genericul #1Din8Miliarde, în mediul online și offline, pentru a pune în discuție subiectele asociate celor 8 miliarde de oameni pe glob și implicațiile pentru țara noastră.

Cum contribuie fiecare persoană la o lume de 8 miliarde și ce putem face fiecare dintre noi pentru bunăstarea personală, dar și a întregii planete? Cum putem contribui la reducerea inegalităților și la crearea unei lumi în care fiecare persoană își poate realiza drepturile și alegerile, fără constrângeri și prejudecăți?

  • Luni, 14 noiembrie, invităm jurnaliștii la un club de discuții cu Reprezentanta Rezidentă UNFPA, Dr. Nigina Abaszada și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari pentru a efectua o trecere în revistă a tendințelor demografice în lume și în R. Moldova;

  • Marți, 15 noiembrie, organizăm un flash mob al diversității în centrul capitalei, alături de tineri, persoane vârstnice, mame și tați, persoane cu dizabilități și refugiate, pentru a promova posibilitățile infinite pe care le generează fiecare individ într-o lume de 8 miliarde;

  • Marți, 15 noiembrie, lansăm instalația #1Din8Miliarde pentru a conștientiza valoarea unică a fiecărei persoane în lume și potențialul nelimitat de a contribui la o lume mai egală, mai diversă, mai unită.

La data de 15 noiembrie populația globului va atinge cifra de 8 miliarde, dar mai importante decât cifrele sunt oamenii. Când oamenii sunt sănătoși, educați și incluși, societățile prosperă, indiferent de numărul lor.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica