Inventatorul web: Tim Berners-Lee vrea să ignorăm așa zisul Web3

Anonim Anonim 6 Noiembrie 2022

Tim Berners-Lee, informaticianul britanic creditat cu inventarea World Wide Web în 1989, a declarat vineri că nu vede blockchain-ul ca o soluție viabilă pentru construirea următoarei iterații a internetului.

Are propriul proiect de descentralizare web numit Solid.

„Este important să clarificăm pentru a discuta despre impactul noii tehnologii”, a spus Berners-Lee, vorbind pe scenă la evenimentul Web Summit de la Lisabona. „Trebuie să înțelegi ce înseamnă de fapt termenii despre care discutăm, dincolo de cuvintele la modă.”

Este o adevărată rușine, de fapt, că numele real Web3 a fost luat de oamenii de la Ethereum pentru lucrurile pe care le fac cu blockchain. De fapt, Web3 nu este web deloc

Web3 este un termen nebulos în lumea tehnologiei, folosit pentru a descrie o versiune viitoare ipotetică a internetului, care este mai descentralizată decât este astăzi și nu este dominată de câțiva jucători puternici precum Amazon , Microsoft și Google .

Deși scoaterea datelor noastre personale din ghearele Big Tech este o ambiție împărtășită de Berners-Lee, el nu este convins că blockchain, tehnologia registrului distribuit care stă la baza criptomonedelor precum bitcoin, va fi soluția.

„Protocoalele blockchain pot fi bune pentru unele lucruri, dar nu sunt bune pentru Solid”, un proiect de descentralizare web condus de Berners-Lee, a spus el. „Sunt prea lente, prea scumpe și prea publice. Depozitele de date personale trebuie să fie rapide, ieftine și private”.

Noul său startup își propune să abordeze acest lucru prin trei moduri:

  • O funcție globală de „conectare unică” care permite oricui să se conecteze de oriunde.
  • ID-uri de conectare care permit utilizatorilor să-și partajeze datele cu alții.
  • O „API universală comună” sau interfață de programare a aplicațiilor, care permite aplicațiilor să extragă date din orice sursă.

Sursa: cnbc.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica