Lemnul transparent ar putea înlocui în curând plasticul Traducere

Anonim Anonim 27 Octombrie 2022

Lemnul transparent poate fi o alternativă durabilă pentru sticla sau plasticul folosit pentru fabricarea parbrizelor, ambalajelor transparente și dispozitivelor biomedicale.


Lemnul transparent promite să fie un înlocuitor ecologic pentru sticla sau plasticul folosit pentru fabricarea parbrizelor auto, ambalajelor transparente și dispozitivelor biomedicale, potrivit unui studiu.

Publicat în revista Science of The Total Environment , studiul spune că lemnul transparent a redus impactul ecologic asupra mediului datorită proprietăților sale regenerabile și biodegradabile. De asemenea, se spune că este eficient din punct de vedere al costurilor, deoarece este de cinci ori mai eficient decât sticla, reducând astfel semnificativ costul energiei .

În prezent, lumea produce în jur de 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic în fiecare an, cu niveluri tot mai mari de plastic de unică folosință care este folosit și apoi aruncat, conform Programului ONU pentru Mediu. Acum, lemnul transparent devine unul dintre cele mai promițătoare materiale de înlocuire ale viitorului.

„Lemnul transparent ca material poate înlocui materialele plastice dăunătoare pentru mediu pe bază de petrol, cum ar fi polipropilena, clorura de polivinil (PVC), acrilul, polietilena etc.”, a spus Prodyut Dhar, autor al studiului și profesor asistent la Institutul Indian de Școala de inginerie biochimică a tehnologiei.

Fabricat inițial în 1992 de omul de știință german Siegfried Fink și îmbunătățit de alți cercetători, lemnul transparent este realizat prin îndepărtarea conținutului de lignină din lemn și înlocuirea acestuia cu materiale plastice transparente. Lignina este un biopolimer natural care susține țesutul vegetal ; spre deosebire de materiale plastice se poate biodegrada și este non-toxic.

„Malasele plastice sunt folosite ca înlocuitor pentru sticla care este (natural) fragilă. Cu toate acestea, lemnul transparent este o alternativă și mai bună din perspectivă ecologică, așa cum s-a observat în analiza ciclului nostru de viață”, a spus Dhar.

Potrivit autorilor, producția de lemn transparent folosind clorit de sodiu pentru a îndepărta lignina din lemn și infiltrarea acesteia cu infiltrare epoxidica a avut un impact mult mai mic asupra mediului decât metodele utilizate în mod obișnuit care se bazează pe utilizarea polimerului metacrilat.

Analiza sfârșitului vieții sugerează că lemnul transparent este mai puțin prietenos cu mediul decât sticla, dar este totuși mai bun decât producerea de polietilenă, indicând necesitatea îmbunătățirii tehnologiei de producție , au spus autorii.

Sursa: phys.org

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica