Sfârșitul banilor Traducere

Anonim Anonim 26 Octombrie 2022 (ed.)

Și aici devine interesant: atenția nu poate fi cumpărată. Când agenții de publicitate plătesc pentru un anunț, de exemplu, li se garantează doar o șansă la anunțul publicului.

Membrii publicului învață să ignore sau să dezactiveze toate reclamele, cu excepția celor mai interesante, și chiar și atunci s-ar putea să nu se concentreze pe ceea ce este promovat.De fapt, pe măsură ce economia atenției devine dominantă, industria publicității nu va exista așa cum există astăzi, deoarece scopul ei este de a determina oamenii să cheltuiască bani. În viitor, reclamele vor exista doar pentru a atrage și a dirija atenția, deoarece banii vor fi învechiți.

Permiteți-mi să încerc să fac acest gând ciudat mai ușor de înghițit. Pentru început, spațiul cibernetic nu este atât de primitor pentru tranzacțiile monetare. Banii electronici (sub formă de biți digitali) necesită un set complex de coduri, parole, firewall-uri etc. Atenție nu necesită criptare. Acesta curge natural pe Web.

În al doilea rând, dacă atrageți atenția, înseamnă că aveți un anumit control atât asupra gândurilor, cât și asupra acțiunilor celor care vi le plătesc. Gândește-te la un panda. Când ai început să citești acest articol, nu aveai idee că acest mamifer alb-negru va intra în gândurile tale. (Sau ați observat un indiciu în ilustrație?) Tocmai ați întors pagina înapoi pentru a verifica? Unii cititori au făcut-o. Acțiunea lor a intrat sub controlul meu datorită atenției pe care mi-au acordat-o. Cineva mai bun la asta decât mine, cineva care „captivează” un public, îi face temporar pe membrii publicului „sclavii” ei – sau, sclavii. Însuși actul de a acorda atenție poate părea voluntar, dar adesea nu este complet așa. Există un element clar de constrângere implicat. Nu este o coincidență că oamenii spun lucruri de genul „ Am să verific acel site web”, „Trebuie să urmărești spectacolul” sau „Această carte trebuie citită obligatoriu.” Și fiecare dintre aceste activități necesită efort atât fizic, cât și mental.

Deja astăzi, indiferent ce faci, banii pe care îi primești sunt din ce în ce mai probabil să urmărească recunoașterea care vine la tine pentru că faci ceea ce faci. Dacă nu este nimic deosebit în munca ta, oricât de mult te-ai aplica nu vei fi remarcat, iar asta înseamnă din ce în ce mai mult că nici nu vei fi plătit prea mult.

Această tendință de recompensă în SUA a fost documentată în The Winner-Take-All Society, o carte a economiștilor Robert H. Frank și Philip J. Cook. Autorii notează că sistemul de vederi cu care suntem obișnuiți în sport, divertisment și arte a migrat către profesii. Ca un titlu de prima pagină din 3 septembrie 1997 în The Wall Street Journala anunțat: „CEO sunt vedete acum”. Așa sunt plătiți, angajați, utilizați și concediați. Aceștia își desfășoară activitatea în cadrul companiilor lor mai degrabă ca motivatori care atrage atenția decât șefi. Același lucru este valabil și pentru partenerii legali, lobbyiștii de mare putere și cadrele universitare. Din ce în ce mai mult sunt tratați ca celebrități. Când pleacă, pleacă ca stelele, luându-și anturajul în remorche. La cealaltă extremă, lucrătorii obișnuiți, serverele de fast-food, custozi și alții care nu ies în evidență în mod deosebit și-au găsit situația financiară relativă erodată. În vremuri trecute, puteai fi obscur, dar în siguranță - acum asta e mai greu.

Dar cum va evolua exact o economie a atenției fără bani în lumea bunurilor materiale de modă veche, dar încă necesare? Cum vă va atrage atenția, să zicem, un automobil? Mașinile provin de la vaste corporații. Chiar te poți aștepta ca o entitate precum GM să-ți acorde suficientă atenție pentru a construi una pentru tine? Într-adevăr, procesul nu este atât de monolitic; nicio companie nu produce mașini în mod izolat. Modelele de automobile sunt copiate, proiectate invers sau licențiate, iar piesele sunt adesea realizate de ateliere mai mici din exterior. O mare parte din consiliere, planificare și management provin de la consultanți externi. Mașina nu mai este asamblată din piese pe o singură linie de asamblare lungă; mai degrabă, subansamblurile sunt adesea puse împreună în locații diferite. În fiecare etapă, din ce în ce mai multe sarcini sunt automatizate;

Cu majoritatea oamenilor implicați în întregul proces conectați între ei și cu restul lumii prin spațiul cibernetic, nu este greu de prevăzut un moment în care corporațiile vor dispărea aproape și când va avea mult mai mult sens să vorbim despre un comunitate complexă de producători de mașini, formată mai ales din anturaje care înconjoară mii de stele și microstaruri. Așa cum este obișnuit în rândul anturajelor, multă participare ar fi mai mică decât cu normă întreagă, iar majoritatea membrilor ar aparține și altor comunități și chiar altor anturaje.

Astfel, mulți oameni din comunitatea extinsă a mașinilor vor împărtăși, de asemenea, calitatea de membru în unele dintre aceleași comunități de atenție ca oricine care și-ar dori o mașină. Atâta timp cât persoana în cauză primește suficientă atenție, aproape sigur ar fi capabilă să atragă suficient din suprapunerile dintre comunitățile sale principale și comunitatea auto pentru a aranja să fie pusă pe scaunul șoferului pe care îl dorește. Presupunând că automatizarea continuă să reducă cantitatea totală de atenție necesară pentru a face fiecare mașină în parte, va fi necesar din ce în ce mai puțină celebritate pentru a ajunge la una.

În spațiul cibernetic, nu există nimic natural în diviziile la scară largă, cum ar fi orașele, națiunile, birocrațiile și corporațiile. Singurele diviziuni, și cele aspre, sunt printre audiențe, anturaje și ceea ce ar putea fi numite comunități de atenție. Fiecare comunitate este centrată pe o anumită temă și include de obicei un număr de vedete, împreună cu fanii lor. Atenția trece de la comunitate la comunitate. Sub acest schimb primar va curge schimbul mai puțin important de bunuri și materiale.

S-a mai întâmplat

Istoria oferă o paralelă pentru înțelegerea acestei noțiuni radicale de economie a atenției care înlocuiește utilizarea banilor. La apogeul ordinii feudale în Europa, toată lumea a considerat de la sine înțeles că cultivarea pământului va fi întotdeauna primară și că bogăția și proprietatea ar depinde întotdeauna de deținerea liniei de sânge potrivite pentru a deține titlul de teren (care nu ar putea fi vândut niciodată). Era de neimaginat fie pentru iobagi, fie pentru nobili că nobilimea și titlurile ar putea înceta să mai fie un mijloc de bogăție. Erau tot ce conta atunci. Cu toate acestea, pe măsură ce economia industrială s-a dezvoltat, producția de alimente a devenit doar o altă industrie și nici măcar una foarte importantă. Liniile de sânge și-au pierdut semnificația, cu excepția câinilor cu pedigree și a cailor de curse. Ceva care cu greu existase – banii – a devenit baza unei noi economii. Și, de altfel, cea mai superbă armură.

Dacă preferați să gândiți în termeni mai numerici, gândiți-vă la asta: tranzacțiile în care sunt implicați bani pot crește în număr total, dar numărul total de tranzacții de atenție globală crește și mai rapid. Prin tranzacții cu atenție mă refer la ocazii în care se acordă atenție cuiva care poate folosi oarecum să o aibă sau este capabil să o transmită altcuiva. Oamenii fac schimb de atenție la serviciu, acasă și între ele, zi de zi. Oricine este legat de Web ar putea face sute de astfel de tranzacții pe zi, mult mai mult decât numărul de tranzacții monetare în care este probabil să fie implicat.

Economia atenției este ceva real și, ca orice economie reală, are deficiențele ei. Printre problemele sale se numără următoarele: 1. Pericolul unei inegalități uriașe între vedete și fani; 2. Posibilitatea ca cererea tot mai mare pentru atenția noastră limitată să ne împiedice să reflectăm sau să gândim profund (darămite să ne bucurăm de timpul liber); 3. Posibilitatea că vom fi atât de absorbiți de eforturile de a ne capta atenția încât că îi vom schimba pe cei din jurul nostru, în special pe copii.

Dincolo de aceste probleme, mai sunt multe schimbări de așteptat pe măsură ce economia atenției crește în putere. Iată câteva care îmi vin mai întâi în minte:

  • Pe măsură ce fluxul de atenție devine mai important, la fel și spațiul cibernetic.
    Importanța stelelor va crește, cu o scădere corespunzătoare a puterii pentru cei care insistă pe anonimat.
  • Un rol în scădere pentru organizațiile mari, deoarece acestea nu își pot concentra cu ușurință sau nu își pot schimba atenția.
  • Același lucru este valabil și pentru guvernele, al căror rol se va diminua și ele.
  • Aproape toată lumea va avea un site web personal.
  • Pentru o bătrânețe sigură, nu veți dori să vă bazați în întregime pe asigurările sociale sau pe orice fel de investiții, economii monetare sau fond de pensii.
  • În proiecte de tot felul, listele cuprinzătoare de credite pentru toți cei implicați vor deveni la fel de comune și necesare ca în filmele de la Hollywood acum.
  • Pentru a prospera în secolul care vine, va trebui să priviți dincolo de bani sub orice formă și să vă construiți un stoc de atenție cât mai bine puteți. Acesta nu va fi un curent ușor de înotat. Dar nu vă distrag. Cele mai superbe castele ale capitalismului, cele mai colorate ceremonii de plată și creanțe, cele mai elaborate ritualuri în jurul banilor și investițiilor sunt acum la apogeu, exact când epoca economiei monetare expiră. La bine și la rău, economia atenției va prevala.

Sursa: wired.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica