Noua Economie nu va fi banii, ci atenția Traducere

Anonim Anonim 26 Octombrie 2022 (ed.)

După cum este acum evident, economiile națiunilor industrializate - și în special cea a SUA - s-au schimbat dramatic. Am întors un colț către o economie în care un număr tot mai mare de lucrători nu mai sunt implicați direct în producția, transportul și distribuția de bunuri materiale, ci își câștigă existența gestionând sau ocupându-se de informații într-o anumită formă. Majoritatea numesc aceasta „economia informațională”.

Cu toate acestea, a noastră nu este cu adevărat o economie informațională. Prin definiție, economia este studiul modului în care o societate își folosește resursele limitate. Iar informatia nu este putina – mai ales pe Net, unde nu doar abundenta, ci debordeaza. Ne înecăm în informații, dar creștem constant generația noastră. Așadar, apare o întrebare cheie: mai există ceva care curge prin spațiul cibernetic, ceva care este rar și dezirabil? Există. Nimeni nu ar pune nimic pe Internet fără speranța de a obține ceva. Se cheamă atenția. Iar economia atenției - nu a informației - este economia naturală a spațiului cibernetic.

Atenția are propriul ei comportament, propria sa dinamică, propriile sale consecințe. O economie construită pe ea va fi diferită de cea familiară bazată pe materiale. În ultimul deceniu am explorat cum va funcționa acest nou sistem. Acest articol este o schiță aproximativă spre care ne îndreptăm.

Din punct de vedere tehnic, cel puțin, informațiile și fluxul acesteia pot fi detectate și numărate cu acuratețe (în biți, octeți și viteze de transmisie) de dispozitive electronice simple. Atenția este mai misterioasă, un proces care poate avea loc doar într-o minte, dar cumva se mută și în lume. Dacă ești într-o conversație telefonică, atenția ta se îndreaptă către petrecerea de la celălalt capăt al firului. Dacă vorbești pe net, atenția ta trece prin el. Fluxul poate fi metaforic, dar este o metaforă de o profunzime neobișnuită. Expresii precum „acordați atenție” și „Nu vă pot acorda toată atenția mea acum” ne scapă ușor de pe limbi – aproape ca și cum această stare de conștientizare ar fi o substanță.

„Atenția”, scriu Thomas Mandel și Gerard Van der Leun în cartea lor din 1996 Rules of the Net, „este moneda grea a spațiului cibernetic”. Sunt morți. Pe măsură ce rețeaua devine o prezență din ce în ce mai puternică în economia generală, fluxul de atenție nu numai că va anticipa fluxul de bani, dar în cele din urmă îl va înlocui cu totul.

Deși ar putea suna ciudat la început, atenția ca bază a unei noi economii chiar funcționează. Pentru început, atenția se adresează unei dorințe umane fundamentale. Să presupunem că te-ai trezit într-o dimineață, bine aprovizionat cu alimente și alte materiale esențiale, dar invizibil și inaudibil, incapabil să fii observat în niciun fel. La început, ar putea fi destul de amuzant să spionezi și să asculti cu urechea, pentru a vedea ce nu trebuie să faci. Dar indiferent de ceea ce ai descoperit, a nu putea împărtăși întâlnirile tale cu nimeni va deveni în curând tortură - în sine o durere pe care nu ai putea-o exprima nimănui. A trăi fără feedback, chiar și în poala luxului, ar fi pentru toți greu.

O anumită atenție minimă este esențială. În timp ce mulți dintre noi tânjesc la cantități uriașe de recunoaștere, momeala nu este doar faimă sau un loc în istorie. De asemenea, este o laudă din partea oamenilor din jurul tău pentru ceea ce faci. Internetul este o expresie uimitoare a acestor dorințe. Oamenii se conectează pentru a intra în legătură cu alții, bârfesc, dezbat, sfătuiesc și învață despre cei care le plac sau nu se aseamănă cu ei înșiși. Se conectează pentru a schimba atenția. Și, deloc surprinzător, oricine a petrecut o cantitate apreciabilă de timp pe net are sfaturi despre acordarea atenției. În cartea sa online Virtual Community, Howard Rheingold stabilește două linii directoare: „Regula numărul unu este să acordați atenție. Regula numărul doi ar putea fi: atenția este o resursă limitată, așa că acordați atenție locurilor în care acordați atenție”.

Partea 2-a a textului

Sursa: wired.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica