Cea mai mare viteza de internet: Cipul record poate transmite întregul trafic de pe internet pe secundă Traducere

Anonim Anonim 26 Octombrie 2022 (ed.)

Recordul de cea mai mare viteză de internet pentru transmisia de date folosind o singură sursă de lumină și un cip optic a fost spart din nou. Inginerii au transmis date cu o rată de 1,84 petabiți pe secundă (Pbit/s), aproape dublul traficului global de internet pe secundă.

Este greu de exagerat cât de rapid este cu adevărat 1,84 Pbit/s. Internetul tău de acasă primește probabil câteva sute de megabiți pe secundă sau, dacă ești cu adevărat norocos, s-ar putea să ai o conexiune de 1 gigabit sau chiar 10 gigabiți – dar 1 petabit înseamnă un milion de gigabiți. Este de peste 20 de ori mai rapid decât ESnet6 , viitoarea actualizare a rețelei științifice utilizate de oameni precum NASA.

Și mai impresionant este faptul că acest nou record de viteză a fost stabilit folosind o singură sursă de lumină și un singur cip optic. Un laser cu infraroșu este transmis într-un cip numit pieptene de frecvență care împarte lumina în sute de frecvențe sau culori diferite. Datele pot fi apoi codificate în lumină prin modularea amplitudinii, fazei și polarizării fiecăreia dintre aceste frecvențe, înainte de a le recombina într-un singur fascicul și de a-l transmite prin fibră optică.

În experimente, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și Universitatea de Tehnologie Chalmers au folosit configurația pentru a transmite date la 1,84 Pbit/s, codificate pe 223 de canale cu lungime de undă, pe o fibră optică de 7,9 km lungime (4,9 mile). care conținea 37 de nuclee separate. Pentru referință, lățimea de bandă globală a internetului a fost estimată la doar 1 Pbit/s, ceea ce înseamnă că acest sistem ar putea gestiona toate acestea simultan, cu mult spațiu de creștere.

Această viteză de transmisie a datelor depășește cu mult recordul anterior de 1,02 Pbit/s , care a fost stabilit abia în luna mai a acestui an. Un design anterior de cip optic, similar cu cel utilizat în noul studiu, a gestionat 44 de terabiți pe secundă la jumătatea anului 2020.

Dar noul cip este departe de a termina de doborât recorduri, potrivit echipei din spatele lui. Folosind un model de calcul pentru a scala potențialul de transmisie de date al sistemului, cercetătorii susțin că acesta ar putea atinge în cele din urmă viteze de până la 100 Pbit/s.

„Motivul pentru aceasta este că soluția noastră este scalabilă – atât în ​​ceea ce privește crearea multor frecvențe, cât și în ceea ce privește împărțirea pieptenelor de frecvență în mai multe copii spațiale și apoi amplificarea optică a acestora și utilizarea lor ca surse paralele cu care putem transmite date, ” a declarat profesorul Leif Katsuo Oxenløwe, autorul principal al studiului. „Deși copiile pieptene trebuie amplificate, nu pierdem calitățile pieptenelui, pe care îl folosim pentru o transmisie de date eficientă din punct de vedere spectral.”

Sursa: newatlas.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica