Clasamentul RedMonk: Cele mai folosite limbaje de programare in 2022 Traducere

Smile Smile 24 Octombrie 2022 (ed.)

În timp ce mijloacele specifice de colectare s-au schimbat, procesul de bază rămâne același: extragem clasamentele limbilor din GitHub și Stack Overflow și le combinăm pentru un clasament care încearcă să reflecte atât codul (GitHub), cât și discuția (Stack Overflow). Ideea nu este de a oferi o reprezentare statistic validă a utilizării curente, ci mai degrabă de a corela discuția și utilizarea limbajului într-un efort de a extrage informații despre potențialele tendințe viitoare de adoptare.

Procesul nostru curent
Sursa de date folosită pentru porțiunea GitHub a analizei este Arhiva GitHub. Interogăm limbi prin cerere de extragere într-un mod similar cu cel folosit de GitHub pentru a asambla starea Octoverse. Interogarea noastră este concepută pentru a fi cât mai comparabilă cu procesul anterior.

  • Limbajul se bazează pe limbajul de bază al depozitului. Deși aceasta continuă să aibă avertismentele prezentate mai jos, are beneficiul coeziunii cu metodologia noastră anterioară.
  • Excludem repozițiile forkizate.
  • Folosim istoricul agregat pentru a determina clasarea (deși pe baza modificărilor structurii tabelului, acest lucru nu mai poate fi realizat printr-o singură interogare.)
  • Pentru Stack Overflow, pur și simplu colectăm valorile necesare folosind instrumentul lor util de explorare a datelor.

Cu această descriere în afara drumului, vă rugăm să țineți cont de celelalte avertismente obișnuite.

  • Pentru a fi inclus în această analiză, un limbaj trebuie să fie observabil atât în ​​GitHub, cât și în Stack Overflow. Dacă o anumită limbă nu este prezentă în această analiză, de aceea.
  • Nu se pretinde aici că aceste clasamente sunt reprezentative pentru utilizarea generală mai larg. Ele sunt nimic mai mult sau mai puțin decât o examinare a corelației dintre două populații despre care credem că sunt predictive pentru utilizarea viitoare, de unde valoarea lor.
  • Există multe comunități potențiale care ar putea fi chestionate pentru această analiză. GitHub și Stack Overflow sunt folosite aici mai întâi din cauza dimensiunii lor și al doilea datorită expunerii publice a datelor necesare analizei. Încurajăm totuși părțile interesate să efectueze propriile analize folosind alte surse.
  • Toate clasamentele numerice ar trebui luate cu un grăunte de sare. Clasăm după numere aici strict de dragul interesului. În general, clasamentul numeric este substanțial mai puțin relevant decât nivelul sau gruparea limbii. În multe cazuri, un loc de pe listă nu se distinge de următorul. Separarea dintre nivelurile lingvistice de pe intriga este însă, în general, reprezentativă pentru diferențele substanțiale de popularitate relativă.
  • În plus, cu cât este mai jos clasamentul, cu atât sunt mai puține date disponibile pentru a clasifica limbile. Dincolo de nivelurile superioare de limbi, în funcție de instantaneu, cantitatea de date de evaluat este mică, iar plasarea efectivă a limbilor devine mai puțin fiabilă cu cât se merge mai jos pe listă.
  • Limbile care au comunități bazate în afara Stack Overflow, cum ar fi Mathematica, vor fi subreprezentate pe axa respectivă. Nu este posibilă scalarea unui proces care măsoară o sută de site-uri comunitare diferite, atât pentru că multe nu au valori publice disponibile, cât și pentru că măsurarea diferitelor site-uri comunitare unele față de altele nu este validă statistic.

Cu asta, iată cel de-al treilea trimestru pentru 2022.

1 JavaScript
2 Python
3 Java
4 PHP
5 C#
6 CSS
7 C++
7 TypeScript
9 Ruby
10 C
11 Swift
12 R
12 Objective-C
14 Shell
15 Scala
15 Go
17 PowerShell
17 Kotlin
19 Rust
19 Dart

După cum a devenit o normă cu clasamentele, mișcarea este din ce în ce mai rară. În afară de câteva cazuri pe care le vom explora momentan, primele 20 au fost stabile pentru mai multe rulări. După cum sa speculat anterior în acest spațiu, pare din ce în ce mai clar că ipoteza unui echilibru temporar al utilizării limbajului de programare este susținută de dovezi.

Sursa: redmonk.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica