7 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Alex Alex 12 Martie 2022 (ed.)

Pentru a rămâne sănătos, conform informațiilor medicale moderne, un bărbat adult
trebuie sa ia cel puțin 90 mg de vitamina C pe zi. Femeia — cel puțin 75 mg. Daca esti insarcinata, alaptezi sau fumezi, doza zilnica este crescuta cu 35-45 mg.

Corpul uman nu poate sintetiza și stoca acidul ascorbic. Prin urmare, este important pentru noi să-l primim din exterior. De exemplu, cu mâncare. Medicii consideră, în general, că acest mod de a obține vitamine este cel mai sănătos și eficient.

Într-o portocală, poate cea mai faimoasă sursă de acid ascorbic,
conține 53 mg de substanță pentru fiecare 100 g de pulpă. Dar acesta este departe de a fi un record.

Iată 7 alimente care au de câteva ori mai multă vitamina C decât aceste citrice. Apropo, acest lucru nu este periculos: organismul nu absoarbe excesul de acid ascorbic, ci îl excretă prin urină.

1. Măceș

Aproximativ 6 fructe proaspete de mărime medie conține 119 mg de vitamina C (sau 426 mg la 100 g). Aceasta este cu cel puțin 30% mai mult decât alocația zilnică necesară.

Măceșul este de 8 ori mai bogat în acid ascorbic decât o portocală.

Adevărat, pentru a obține o asemenea cantitate de substanță utilă, măceșele ar trebui consumate crude. Vitamina C se slabeste când sunt încălzite, așa că dacă turnați apă clocotită peste fructe de pădure, acestea riscă să piardă până la 30% din acidul ascorbic pe care îl conțin.

2. Ardei iute

Daca iti plac mancarurile picante si sanatoase, alege ardeii iute verzi. O păstaie de mărime medie, cântărind aproximativ 45 g contine 109 mg de vitamina C (sau 242 mg la 100 g). Pentru comparație, în chili roșu de aceeași dimensiune — 65mg.

Dacă conținutul ridicat de vitamina C este un argument slab pentru a adăuga un condiment extrem de iute la salate și supe, iată mai multe.
Substanța capsaicina, care conferă chili-ului gustul picant caracteristic, ajută la reducerea durerilor de diverse origini și combate inflamația. Și consumul de piper poate îmbunătăți metabolismul și accelera arderea grăsimilor — într-o mica cercetare acest efect a fost observat la cei care au adăugat 10 g (aproximativ 1 lingură) de pudră de chili roșu în mâncare.

3. Ardei galben dulce


Este suficient să mănânci 100 g de ardei galben dulce (un fruct de mărime medie cântărește atât) — și tu obtii aproximativ 180 mg de vitamina C. Adică cel puțin de două ori valoarea zilnică.

În ardeiul roșu mai strălucitor, acidul ascorbic este puțin mai mic — 128 mg la 100 g de produs. Cu toate acestea, acest lucru este suficient pentru a furniza pe deplin organismului acid ascorbic.

4. Coacăze negre

Aproximativ un pahar (100 g) de coacăze va avea 181 mg de vitamina C. Și în același timp o cantitate decentă de pigmenti vegetali cu proprietati antioxidante pronuntate.

5. Cimbru

În grame, cimbrul conține de 3 ori mai multă vitamina C decât portocalele:până la 160 mg în 100 g de condiment.

Desigur, este puțin probabil să mănânci cimbru în astfel de cantități. Dar chiar dacă doar presărați 1-2 linguri de verdeață tocată pe o salată, veți obține până la 7 mg de acid ascorbic.

6. Pătrunjel

În 100 g din această plantă condimentată — contine mai multe de 130 mg Vitamina C.
Presara de patrunjel pe o salata sau o supa si contine cel putin 10% din aportul zilnic de acid ascorbic.

7. Guava

Un fruct exotic cu pulpă roz conține de 4-5 ori mai multă vitamina C decât portocalele și orice alte fructe citrice — 228 mg la 100 g.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica