Simpla bucurie de a fi o persoană mai bună

Anonim Anonim 5 Septembrie 2022 (ed.)

Niciodată nu este prea târziu pentru a îmbunătăți cine ești. Iată cum... și de ce.

Imagine: Unsplash/Aamir Suhail

Nu voi pretinde vreodată că sunt o persoană minunată. Cred că sunt o persoană în regulă. Încă nu am ucis pe nimeni, nu am furat nimic de când aveam vreo 10 ani și o bună parte din cele mai stupide și mai enervante lucruri pe care le-am făcut altor oameni par să fie în spatele meu. Dar nimeni nu m-ar descrie ca fiind cald și neclar sau deosebit de dăruitor. Sunt exagerat de egocentric, un pic rece și destul de prost să-mi promovez chiar și cele mai importante relații personale.

Cu toate acestea, în timp ce mă uit înaintea împlinirii mele de 60 de ani, lucrez la aceste lucruri și un bătrân înțelept îmi amintește că încă mai este timp. Mereu mai este timp.

„Ar trebui să fii o persoană mai bună în a doua jumătate a vieții tale decât în ​​prima jumătate”, a spus Warren Buffett, guru al investițiilor în vârstă de 91 de ani, în weekend, în timpul adunării sale anuale mereu populare.

Intr-adevar. Vedeți dacă vă sună cunoscut:

În cea mai mare parte a vieții mele, am încercat să cresc și să mă perfecționez, să merg înainte, să mă fac mai bine. Dar mi-am petrecut enorm de mult timp și energie în tineretul meu adult și de-a lungul vârstei mijlocii încercând să mă perfecționez în lucruri precum sportul, munca mea, distracția, calitatea de părinte și câștigarea banilor. Ideea de „a fi o persoană bună” este ceva ce mă așteptam de la mine, sigur. Dar cât de mult timp și efort am depus – de fapt vreunul dintre noi – pentru a fi mai bun în toată această chestiune de persoană?

Admir oamenii care par să facă asta în mod natural. Ei sunt cei mai buni prieteni, cei mai buni părinți, cei mai buni șefi, oamenii care îi lipesc pe alții, care oferă ajutor fără să fie rugați, care își fac colțurile de lume și ale noastre, locuri mai bune, aparent fără părtiniri.

Cum să fii o persoană mai bună

Deci, cum pot eu, sau tu, să fiu cu adevărat o persoană mai bună? Nu pretind că am un răspuns individualizat, specific pentru tine. Dar știința sugerează că „a fi o persoană mai bună” este un obiectiv mult prea larg, la fel cum rezoluțiile de a „slăbi” sau „a mânca mai bine” sunt mult prea generalizate și, prin urmare, sortite eșecului.

Cu toții am putea începe cu ceea ce este evident: pur și simplu ne gândim puțin la alți oameni, puțin mai puțin la propriile noastre nevoi și dorințe. Pentru că a fi „mai bun” ca persoană nu are nimic de-a face cu a fi „mare”.

„Nu ar trebui să lucrezi doar la lovitura de săritură”, a spus marea WNBA Sue Wicks. „Ar trebui să lucrezi pentru a fi o persoană mai bună, un coechipier mai bun și un prieten mai bun.”

Psihologii ne spun că, dacă vrem să îmbunătățim acest aspect sau orice alt aspect al ființei noastre, este vital să ne stabilim obiective foarte specifice și să avem o strategie specifică pentru a le atinge. Printre sfaturi:

  • Stabiliți obiective concrete, realizabile.
  • Vorbește-le pozitiv, ca în „Voi...” vs. „Mă opresc...”
  • Preferați provocările de care sunteți mai predispus să vă bucurați.
  • Puneți un comportament nou și bun peste un obicei existent sau înlocuiți un obicei prost cu unul bun.

Puteți afla mai multe despre astfel de stabilire de obiective și strategii aici:

Înainte de a stabili obiective specifice, totuși, este esențial să facem o autoevaluare serioasă, să înțelegem cu adevărat ce anume despre persoana noastră trebuie să fie îmbunătățit cel mai mult și dacă este ceva pe care suntem dispuși și capabili să îl schimbăm. Nu este diferit de un gol în sport. Dacă vrei să devii mai bun la baschet, îți recunoști cele mai slabe zone. Indiferent dacă puți la dribling, sau la pase, sau la revenire, sau la trage, la asta lucrezi cel mai mult. Dacă îți lipsesc toate aceste abilități, atunci ai mult de lucru.

În comparație cu a-ți da seama dacă ești o persoană bună, ceea ce, prin definiție, se referă la ceea ce cred alții despre tine, este relativ ușor să îți evaluezi abilitățile în sport, afaceri, finanțe sau aproape orice alt efort comun de viață. Cifrele și comparațiile cu colegii tăi spun povestea, dacă ești dispus să le arunci o privire sinceră. Este mult mai greu să evaluezi tipul de persoană care ești, să fii atent și sincer cu privire la slăbiciunile și neajunsurile tale.

Așa cum a remarcat editorul meu preferat în timp ce citește această versiune: „Alți oameni miros mirosul nostru enervant al corpului cu mult înainte ca noi.”

Dacă sunteți destul de bun la autoevaluare, ați putea lua în considerare o abordare pe care psihologii o numesc „ model de schimbare ”, care vă poate ajuta să creați un plan pentru a face schimbarea într-un ritm care funcționează pentru dvs. Etapele:

  1. Precontemplare: Ignorați problema (aceasta este partea ușoară!)
  2. Contemplare: deveniți conștienți de problemă (a doua cea mai grea parte)
  3. Pregătire: Pregătește-te să te schimbi (aceasta nu este o cursă!)
  4. Acțiune: Acționarea directă către obiectiv (partea cea mai grea)
  5. Întreținere: menținerea unui comportament nou (bine, poate cea mai grea parte)
  6. Recidivă: revenirea pe drumul cel bun (după eșecurile inevitabile)

„Acest model demonstrează că schimbarea este rareori ușoară”, scrie autoarea și consultantul educațional Kendra Cherry. „Adesea necesită o progresie treptată a pașilor mici către un obiectiv.”

Dacă sunteți ca mine, totuși, chiar și o abordare atât de detaliată, pe hârtie, nu va fi suficientă. Am căzut de pe căruța aia de zeci de ori de-a lungul vieții, mai ales pentru că nu am fost suficient de sincer sau de precis în etapa de Contemplare.

Totuși, în ultimele câteva luni, am găsit o modalitate de a intra în capul meu și de a-mi da seama ce se întâmplă acolo sus, ridicându-mi conștientizarea de sine fără a genera multă judecată. M-a ajutat să-mi recunosc unele dintre cele mai profunde dorințe, emoții și preocupări ascunse și, da, deficiențe grave care au un efect negativ asupra oamenilor din jurul meu. Este un lucru super-simplu (dar nu ușor) numit mindfulness. După cum am scris recent, mă face puțin mai fericit și, mai important, puțin mai suportabil:

Îmbunătățiri specifice de luat în considerare

Deci, ce fel de lucruri ar putea lua în considerare o persoană când încearcă să fie o persoană mai bună? Nicio listă nu va fi cea potrivită pentru orice individ, dar iată câteva sugestii de la psihologi și alți experți:

Fii un ascultător mai bun.Veți fi mai bun la cultivarea unor relații bune, ceea ce va fi benefic pentru propria dvs. sănătate fizică și pentru bunăstarea mentală și a celorlalți, arată cercetările .

Ajunge mai mult . Singurătatea a devenit o problemă de sănătate mintală uriașă , agravată de pandemie și de diviziunile politice mai puternice. Înainte de a putea asculta pe alții, va trebui să vă conectați cu ei.

Lasă furia și ura. Aceste emoții cu fața roșie, care induc stresul sunt normale. Dar dacă ne agățăm de ele – fie suprimându-le, fie acționând în mod regulat – devenim incapabili să ascultăm sau să fim atenți la opiniile altora sau la contextul mai larg al oricărui lucru mic care ne intră sub piele.

Fii drăguț cu oamenii. Acesta este atât de evident încât nu pot să cred că îl includ pe această listă. Dar se pare că merită menționat. Dacă nu facem nimic altceva pe această planetă care să merite un hohot, putem cel puțin să fim drăguți cu ceilalți, chiar dacă suntem în dezacord vehement cu ei în orice altceva. (Și da, am ceva de făcut în privința asta, așa că nu credeți că predic.)

Oferă-ți timpul voluntar sau altfel fă ceva pentru alți oameni. Nu este un secret că dăruirea îi ajută pe ceilalți, dar dacă ai nevoie de un motiv egoist, cercetările au arătat că oferirea timpului sau experienței tale altor persoane sau cauze adaugă sentimentul tău de scop și este benefic și pentru sănătatea ta fizică și mentală.

Ai grijă de tine ca să poți avea grijă de ceilalți . Dacă nu dormi bine , mănânci bine și faci multă activitate fizică , îți limitezi din neatenție capacitatea de a realiza ceva acum și ridici riscul de a nu fi prin preajmă pentru a oferi ajutor mai târziu.

De ce să mergi la toate aceste probleme? Pentru că…

A fi o persoană mai bună este un efort plăcut. Nu trebuie să implice gesturi mărețe, cuprinzătoare, ci mai degrabă o serie continuă de schimbări mici, dar pozitive, care aduc un plus de fericire pentru tine și pentru oamenii din jurul tău. Așa că, pe măsură ce încerci să fii o persoană mai bună mâine, luna viitoare, anul viitor, ține cont că, privind în urmă peste viața ta, ai „o șansă să vezi cât de prost ai fost”, a spus Warren Buffett . „Uită de prima repriză”, a sfătuit el. „Bucurați-vă de a doua jumătate.”

Sursa: medium.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica