Ce este inflația ? Întrebare

Anonim Anonim 3 August 2022

Ce înseamnă inflație? Conform definiției economice, inflația reprezintă creșterea în timp a prețurilor bunurilor și serviciilor. Mai simplu spus, cu cât prețurile cresc, cu atât vei putea cumpăra mai puține produse cu banii tăi.

Se exprimă de cele mai multe ca un procent și indică scăderea puterii de cumpărare a monedei unei țări. Majoritatea statelor se vor confrunta într-un anumit punct cu inflația, aceasta influențând o mare parte a locuitorilor.

Inflația se poate face resimțită atât la prețurile din magazin, cât și la dobânda de referință percepută de bănci. Spre exemplu, la 1 ianuarie prețul pentru un covrig poate fi de 1 leu. Din cauza inflației, la 31 decembrie a aceluiași an, prețul pentru același covrig va crește cu 5 bani. În acest caz particular, inflația este de 5% pe an.

O ușoară creștere a prețurilor pentru bunuri și servicii se încadrează a fi „normală” dacă este între 2% și 3% pe an. Multe state încurajează această creștere deoarece îi determină pe oameni să cheltuiască în prezent, știind că anul viitor prețurile se vor mări. În România, ținta de inflație este de 2,5%, plus, minus un punct procentual.

Există și alte tipuri de inflație:

  • Inflația moderată - reprezintă creșterea anuală a prețurilor cu 15-30%;

  • Criza inflaționistă - unde creșterea anuală depășește 40%;

  • Inflația rapidă - când ritmul anual de creștere a prețurilor se apropie de 10%;

  • Inflația galopantă - când prețurile depășesc creșterea de 10%;

  • Hiperinflația - când creșterea este mai mare de 50%.

Din păcate, încă nu există comentarii