Ce alimente întăresc sistemul imunitar

Smile Smile 9 Ianuarie (ed.)

Un sistem imunitar puternic este esențial pentru a ne proteja de infecții și boli. Există o serie de factori care pot afecta funcția sistemului imunitar, inclusiv alimentația.

Alimentele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Acestea ajută la protejarea celulelor de deteriorare și la promovarea producției de celule albe din sânge, care sunt esențiale pentru lupta împotriva infecțiilor.

Iată câteva alimente benefice pentru imunitate:

 • Fructe și legume proaspete

Fructe și legumele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Unele fructe și legume care sunt deosebit de benefice pentru imunitate includ:

 • Citricele, cum ar fi lămâile, portocalele și grapefruitul sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este esențială pentru producția de celule albe din sânge.

 • Broccoli, varza, kale și alte legume crucifere sunt bogate în vitamina C, vitamina K și fibre.

 • Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura și căpșunile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de deteriorare.

 • Leguminoasele

Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea și lintea, sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și fier. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B6, care este importantă pentru producția de globule roșii și pentru funcția sistemului imunitar.

 • Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Unele nuci și semințe care sunt deosebit de benefice pentru imunitate includ:

 • Alunele sunt o sursă excelentă de vitamina E, care este un antioxidant puternic.

 • Nuca braziliană este o sursă excelentă de seleniu, care este un mineral important pentru sistemul imunitar.

 • Semintele de in sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea generală și pentru funcția sistemului imunitar.

 • Produsele lactate fermentate

Produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul și brânza proaspătă, sunt o sursă excelentă de probiotice, care sunt bacterii benefice care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv. Un sistem digestiv sănătos este esențial pentru o imunitate puternică.

 • Peștele gras

Peștele gras, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea generală și pentru funcția sistemului imunitar.

Recomandări

Pentru a vă asigura că obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a vă menține sistemul imunitar puternic, este important să consumați o varietate de alimente sănătoase. Ar trebui să încercați să mâncați cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, să includeți leguminoase în dieta dumneavoastră în fiecare săptămână și să alegeți pește gras de cel puțin două ori pe săptămână.

De asemenea, este important să evitați alimentele procesate și să limitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, zahăr și sodiu. Acestea pot contribui la deteriorarea celulelor și la slăbirea sistemului imunitar.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica