Supermagneții schimbă regulile fuziunii nucleare

Smile Smile 22 Noiembrie (ed.)

Tokamak Energy este singura companie privată de fuziune care are o experiență de peste 10 ani în proiectarea, construirea și operarea propriilor dispozitive tokamak.

Compania urmărește un calendar ambițios, care urmărește să construiască un prototip de centrală de fuziune producătoare de energie electrică care să intre în rețea în anii 2030.

Tokamak Energy a atras până acum peste 200 de milioane de dolari SUA în investiții private și deține o cantitate substanțială de proprietate intelectuală, printre altele prin inovațiile sale inovatoare în domeniul magneților supraconductori la temperatură înaltă.

Spre deosebire de multe companii private de fuziune, Tokamak Energy este pe deplin integrată în cercetarea internațională în domeniul fuziunii, publicându-și în mod regulat rezultatele în lucrări prezentate de colegi și lucrând în parteneriat cu instituții precum Princeton Plasma Physics Laboratory, Oak Ridge National Laboratory, University of Illinois, CERN din Geneva și alții. Sucursala UA a Tokamak Energy a fost selectată pentru un premiu ca parte a Programului de dezvoltare a fuziunii bazat pe pietre de referință din SUA.

Tokamak-uri sferice construite și operate de Tokamak Energy Stânga: ST25 Dreapta: ST40 Fotografii: Tokamak Energy

Anul trecut, tokamakul ST40 al companiei a atins o temperatură record de peste 100 de milioane de grade Celsius – cea mai ridicată temperatură atinsă până acum într-un reactor tokamak sferic privat și un prag pentru fuziunea comercială . ST40 operează cu câmpuri magnetice care sunt de două până la trei ori mai intense decât cele ale altor dispozitive tokamak sferice, cum ar fi MAST-U sau „Experimentul National Spherical Torus” (NSTX) din SUA.

Sursa: asiatimes.com

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica