De ce tresărim înainte să adormim

Smile Smile 16 Noiembrie (ed.)

Mulți oameni experimentează spasme hipnice, mișcări bruște involuntare în timpul tranziției de la veghe la somn. Aproximativ 60-70% dintre indivizi se confruntă cu această experiență, uneori fără să fie conștienți de ea.

Cercetările sugerează că factori precum stresul, anxietatea, oboseala și cofeina pot influența frecvența acestor spasme, însă concluziile definitive lipsesc.

Specialiștii propun mai multe ipoteze pentru explicarea fenomenului. Una sugerează că spasmele sunt parte a procesului natural de tranziție a organismului de la starea de veghe la cea de somn, declanșându-se atunci când nervii se activează în mod neașteptat. O altă ipoteză evoluționistă susține că aceste spasme sunt un reflex ancestral, apărut pentru a preveni căderi în timpul somnului.

Desi spasmele hipnice sunt, în majoritatea cazurilor, normale și inofensive, dacă afectează somnul sau sunt însoțite de anxietate, este recomandat să consulți un specialist în somnologie. În cazuri rare, tresăririle pot indica disfuncționalități mai serioase, cum ar fi apneea nocturnă, o tulburare care întrerupe respirația în timpul somnului. Este important să acorzi atenție acestor aspecte pentru a asigura un somn sănătos și odihnitor.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica