Rjucan, orașul norvegian cu Soare artificial

Smile Smile 31 Octombrie (ed.)

Fondatorul orașului Rjukan, domnul Sam Eyde, a lansat în 1913 ideea unui „Solspeil”, sau oglindă solară, deasupra lui Rjukan. El a văzut importanța „soarelui în Rjukan” și în timpul iernii. De asemenea, avea nevoie să le ofere lucrătorilor săi oportunități de lumina soarelui în timpul iernii. Această idee este una dintre puținele pe care Sam Eyde nu a reușit să o ducă la bun sfârșit până la finalizare.

În schimb, succesorii săi au construit o gondolă în 1928 pentru a-i transporta pe locuitorii lui Rjukan la soarele de iarnă. Această gondolă se numește Krossobanen. Rămâne funcțional și reprezintă o legătură importantă între oraș și munți, unde razele soarelui sunt limitate în lunile de iarnă. Krossobanen transportă mii de oameni în munți în fiecare an.

  • Tehnologia de astăzi a făcut posibilă o idee care a fost concepută pentru prima dată în 1913: să livreze soarele oamenilor din Rjukan.

  • Ideea a fost reluată în 2005 de Martin Andersen, un artist și locuitor al orașului. În 2013 oglinda a fost deschisă oficial, la 100 de ani de la idee.

  • Un heliostat comandat de computer, plasat în vârful peretelui abrupt de munte deasupra pieței orașului captează razele soarelui și le direcționează în piața lui Rjukan. Cele trei heliostate constau din oglinzi comandate de computer care urmăresc mișcarea soarelui peste orizont și își reflectă razele în piața din Rjukan.

Specificatii tehnice

Oglinda solară este instalată pe peretele muntelui la 742 de metri deasupra nivelului mării, la aproximativ 450 de metri deasupra pieței Rjukan. Fiecare oglindă are o suprafață de 17 metri, sau împreună 51 m2.

Oglinzile captează lumina soarelui și o trimit în piață, unde are o formă de elipsă de aproximativ 600 m2. Lumina reflectata are intre 80 si 100% din efect fata de lumina care este captata de oglinzi.

Rjukan

Adânc în valea îngustă Vestfjord din Telemark, înconjurat de munți abrupți, la poalele puternicului munte Gaustatoppen, se află orașul industrial Rjukan.

Rjukan este casa unei mici comunități înfloritoare care se descurcă fără soare timp de aproape șase luni pe an. Orașul se află în partea de jos a unei văi care este orientată de la est la vest, cu Gaustatoppen (la 1883 de metri deasupra nivelului mării) și ceilalți munți din jur imediat la sud de oraș, făcând soarele orașului liber din septembrie până în martie.

Orașul a fost creat de industria norvegiană – povestea hidro fiind esențială la începuturile sale. Rjukan a fost construit de către fondatorul Hydro, Sam Eyde, la începutul secolului trecut. Orașul a fost proiectat cu cei mai buni arhitecți și ingineri ai vremii, de către Norsk Hydro – un așa-numit „oraș al companiei”.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica