Care-i diferenta dintre Fisia Gaza și Palestina ?

Alex Alex 22 Octombrie

Fisia Gaza și Palestina sunt două concepte geografice și politice care sunt adesea confundate.

Fisia Gaza este un teritoriu de coastă îngust situat la sud de Israel și la nord de Egipt. Este un teritoriu palestinian administrat de Hamas, un grup militant islamist.

Palestina este o regiune din Orientul Mijlociu care este revendicată de palestinieni ca stat independent. Regiunea include Fasia Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est și unele zone din regiunea Golan.

Principalele diferențe dintre Fasia Gaza și Palestina sunt următoarele:

  • Fisia Gaza este un teritoriu mai mic și mai dens populat decât Palestina. Fasia Gaza are o suprafață de aproximativ 365 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2 milioane de oameni. Palestina are o suprafață de aproximativ 27.000 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 5 milioane de oameni.
  • Fisia Gaza este un teritoriu mai izolat decât Palestina. Fasia Gaza este înconjurată de Israel și Egipt, care impun restricții severe de circulație. Palestina este înconjurată de Israel, Iordania, Siria și Egipt.
  • Fisia Gaza este administrată de Hamas, în timp ce Palestina este administrată de Autoritatea Națională Palestiniană. Hamas este un grup militant islamist care a preluat controlul asupra Fasi Gaza în 2007. Autoritatea Națională Palestiniană este un guvern palestinian recunoscut internațional, care administrează Cisiordania.

În ciuda diferențelor lor, Fasia Gaza și Palestina sunt considerate a fi părți ale aceleiași regiuni și împărtășesc o istorie și o cultură comună.

Pentru a scrie un comentariu sau a adăuga conținut pe site, vă puteți autentifica